Partiumi sváb falu sikertörténete: eurómilliókat ér a csanálosi gazdák összefogása

Partiumi sváb falu sikertörténete: eurómilliókat ér a csanálosi gazdák összefogása

Sikertörténetnek számít a többségében svábok lakta Szatmár megyei Csanálos két éve megalakított mezőgazdasági szövetkezete. A 23 gazda összeadott pénzén elindított közösségi vállalkozás eddig több millió euró értékben nyert pályázatokat, és hamarosan húsfeldolgozó üzemet is működtetni fog.
Szatmár megye legrégibb sváb településén, a Nagykárolytól 9 kilométerre, a román–magyar határ közelében fekvő Csanáloson alakult meg két évvel ezelőtt a községközpont német nevéről elkeresztelt Schöntal Innovative Szövetkezet.

Néhány helyi gazda már hosszú évekkel ezelőtt beszélgetett arról, hogy alternatívát kellene keresni gazdálkodásukra, mert az 5–10 hektáros birtokokból senki nem tud megélni.

Hírdetés

A helyi társulásokba beadott termőföldekről nagyüzemi termeléssel ugyan szép hektárátlagokat értek el, de ez nem jelentett akkora bevételt a kisgazdáknak, hogy abból egy-egy gazdacsalád meg tudjon élni.

A szövetkezet létrehozásának egyik kezdeményezője, Schupler Tibor, Csanálos község alpolgármestere a Krónikának elmondta: hozzávetőleg két és fél évvel ezelőtt sikerült olyan irányba terelni a gazdák közötti beszélgetést, hogy elindulhasson a konkrét tervezés. Hat hónapot vett igénybe ez az időszak: a szövetkezés előkészítésének a fázisában mindenféle pro és kontra véleményt egymás mellé tettek, tucatnyi elképzelés született arról, mivel is foglalkozzék majd a leendő közösségi vállalkozás.

„Csanálos határában mintegy száz hektár kihasználatlan homoki szőlős terület árválkodik a kilencvenes évek óta. Először arra gondoltunk, hogy birtokba vesszük, és újratelepítjük, hiszen a kilencvenes évekig ez jelentős pénzforrást hozott a falunak. Közben felmerültek más ötletek is: van, aki gesztenye- vagy mogyorótermesztést javasolt, de az ötletbörzébe több más haszonnövény is bekerült. A beszélgetések során ezek a javaslatok végül mind kiestek a rostán, és

– összegzi az indulás körülményeit Schupler Tibor.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »