Partiumi és székelyföldi körútján 12 települést látogatott meg Lezsák Sándor

Partiumi és székelyföldi körútján 12 települést látogatott meg Lezsák Sándor

Háromnapos partiumi és székelyföldi körútján 12 települést látogatott meg Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Körútjáról beszámolva Lezsák Sándor az MTI-nek szerdán elmondta: az Országgyűlés és a Népfőiskola Alapítvány képviseletében munkatársaival tájékozódott a magyar nyelvű szórványkollégiumok, óvodák és iskolák helyzetéről, hogy felmérje, milyen programokkal segíthetik a diákokat és a szórványban működő magyar intézményeket. A magyarországi delegáció április 11-14. között Magyardécsére, Vicére, Besztercére, Székelyudvarhelyre, Csíkszépvízre, Csíkcsomortánra, Kászonjakabfalvára, Csíksomlyóra, Kovásznára, Magyarlapádra, Székelykocsárdra és Válaszútra látogatott el. A tervek szerint májusban, júniusban és júliusban is szerveznek hasonló körutakat.

Hírdetés

A magyar kormány, a nemzetpolitikai államtitkárság anyagi támogatásával a Népfőiskola Alapítvány szeptembertől kirándulásokkal, vetélkedőkkel, táborokkal, testvériskolákkal, csereprogramokkal, sport- és digitális eszközökkel segíti a most meglátogatott településeket – közölte Lezsák Sándor. Hangsúlyozta: a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózathoz illeszkedő lakiteleki programok szervezői folyamatosan egyeztetnek a Rákóczi Szövetséggel, Böjte Csabával, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójával, egyesületekkel és alapítványokkal.     Július 7. és 12. között a csíkszeredai Csibész Alapítvány gyermekei vakációznak a Lakitelek Népfőiskolán Gergely István alapítványi elnök szervezésében, október végéig pedig valamennyi szórványkollégium sportjátékokat, egyebek mellett teqballasztalokat kap majd az alapítvány közvetítésével, támogatásával – ismertette.

Hozzátette: tanulmányi kirándulásokat is előkészítenek, szeptember 24. és 26. között lakiteleki találkozóra hívják a több mint 400 diákról gondoskodó szórványkollégiumok vezetőit, fenntartóit, hogy közös programokról egyeztessenek. Lezsák Sándor kiemelte, hogy látogatásán mindenütt elismeréssel nyilatkoztak „a magyar kormány, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a nemzetpolitikai államtitkárság anyagi és erkölcsi gondoskodásáról”.

MTI

The post Partiumi és székelyföldi körútján 12 települést látogatott meg Lezsák Sándor appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »