Parolin bíboros Kijevben az ukrán elnöknél: A Szentszék elkötelezett az igazságos béke mellett

Parolin bíboros Kijevben az ukrán elnöknél: A Szentszék elkötelezett az igazságos béke mellett

A vatikáni bíboros-államtitkárt július 23-án, kedden fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akinek tolmácsolta a pápa szolidaritását és a Szentszék elkötelezettségét az igazságos és tartós béke mellett. Pietro Parolin július 19. és 24. között tett hivatalos látogatást Ukrajnában.

Pietro Parolin bíboros az elmúlt napokban hivatalos látogatást tett számos ukrán vezetőnél; ennek csúcspontja volt július 23-i találkozása Kijevben az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel.

A találkozó után az X.com portálon (Twitter) a vatikáni államtitkárság közölte, Parolin bíboros ismét tanúsította Ferenc pápa szolidaritását és kifejezte, a Vatikán elkötelezetten kiáll amellett, hogy igazságos és tartós béke szülessen a háború tépázta Ukrajnában.

A keddi látogatás alkalmával Zelenszkij elnök érdemrendben részesítette Pietro Parolin bíboros-államtitkárt. Mint az X.comon megosztotta, ezzel kívánta elismerni a bíboros kivételes szerepét a kétoldalú kapcsolatok építésében, valamint támogatását az agresszió rettenetes időszaka alatt.

Zelenszkij elnöknél már tavaly júniusban is járt pápai küldött: Matteo Zuppi bolognai bíborost, az olasz püspöki konferencia elnökét bízta meg Ferenc pápa azzal, hogy látogasson el Ukrajnába, és találkozzon az ukrán elnökkel.

Hírdetés

Az elmúlt években Volodimir Zelenszkijnek több alkalma is volt rá, hogy személyesen beszéljen a katolikus egyházfővel. Legutóbb június 14-én, a G7-csúcstalálkozón beszéltek egymással személyesen; előtte 2023. december 28-án telefonon beszéltek karácsony alkalmából. Amint akkor az X.com felületén megosztotta az elnök, a „mindannyiunk számára igazságos béke” állt a beszélgetésük középpontjában, és a Vatikán nagyra értékelte az ukrán elnök béketervét.

Ezt megelőzően Ferenc pápa 2023. május 13-án fogadta Zelenszkij elnököt a Vatikánban, ez volt az első személyes találkozásuk a háború kezdete óta; emellett számos alkalommal beszéltek telefonon. Az orosz invázió után két nappal Zelenszkij a Twitteren tette közzé, hogy a pápa mélységes fájdalmát fejezte ki neki, és hangsúlyozta: az ukrán nép érzi a pápa lelki támogatását.

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztőség

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »