Parlament: Szerdán újra megpróbálják megnyitni a Kollár leváltását célzó ülést

Parlament: Szerdán újra megpróbálják megnyitni a Kollár leváltását célzó ülést

Szerdán, július 5-én 9:00 órakor újra megpróbálják megnyitni a Boris Kollár (Sme rodina) házelnök leváltását célzó parlamenti ülést. Ezt Grendel Gábor (OĽANO), a parlament alelnöke jelentette ki a parlamentben, miután másodszor sem sikerült elkezdeni az ülést.

A parlament nem volt határozatképes, csak 71 képviselő volt jelen a szükséges 76-ból. A rendkívüli ülést az Eduard Heger körüli független képviselők kezdeményezték, mivel Kollár fizikailag bántalmazta volt partnerét. Azt akarják, hogy a parlament nyilvánítsa ki, hogy a családon belüli erőszak nem elfogadható.

Kollár kedden megismételte, hogy nem szándékozik lemondani. Szerinte csak védte az egyéves gyereke életét és egészségét. Az ülés összehívását más független képviselők is támogatták, továbbá az SaS és az OĽANO és barátai frakciójának tagjai.

Igor Matovič (OĽANO) korábban arra szólította fel Kollárt, hogy kérjen bocsánatot azért a kijelentéséért, hogy ugyanazt még egyszer megtenné. Ha nem kér elnézést, akkor a leváltására fog szavazni. A Smer-SD jelezte, hogy nem vesz részt az ülésen.

Hírdetés

A Peter Pellegrini körüli képviselők nem jönnek el teljes létszámban. Az esetleges szavazáson részt vesznek, és valószínűleg a leváltására fognak szavazni. Matovič szerdán arról tájékoztatott, hogy az esetleges szavazáson nem fogja támogatni Kollár leváltását, mivel Kollár teljesítette a feltételeit. Azt kérte tőle, hogy kérjen elnézést a nők bántalmazásáról tett kijelentéseiért, különben a leváltására fog szavazni. Azt akarta továbbá, hogy a házelnök szólítsa fel a szlovákiai férfiakat, hogy ne bántalmazzanak nőket.

A házelnök szerdán, az ülés előtt elnézést kért a gyerekeitől és azoktól a nőktől, akik érintetteknek érzik magukat az ügyben. Ugyanígy kijelentette, hogy ellenzi a nők bántalmazását, és felszólította a férfiakat, hogy ne bántalmazzák a nőket, és ne kínozzák a gyerekeket.

„Bár kissé nehézkesen, de a nőktől is elnézést kért” – értékelte Matovič Kollár kijelentéseit. Hozzátette: a témát le kell zárni, mivel Kollár gyerekéről van szó. A parlament elnöke több sajtótájékoztatón is elismerte, hogy volt partnerét 12 évvel ezelőtt megütötte, miután a nő veszélyeztette a gyermeküket. Elutasítja a további vádakat, szerinte lejárató kampányt folytatnak ellene.

A Szlovák Információs Szolgálatot ellenőrző parlamenti bizottság is foglalkozott Richterová állítólagos megfigyelésének ügyével. Michal Aláč, a titkosszolgálat igazgatója kizárta, hogy egy közjogi méltóság személyes célokra használta volna fel a titkosszolgálatot. Kollár feljelentést tett Richterová és más nem ismert személyek ellen, akik szerinte az ügy hátterében állnak.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »