Párkány: az Enerbyt ügye függőben, elfogadták a jövő évi költségvetést

Párkány: az Enerbyt ügye függőben, elfogadták a jövő évi költségvetést

Párkány: az Enerbyt ügye függőben, elfogadták a jövő évi költségvetést Kulcsár Péter2022. 12. 15., cs – 15:40 Párkány |

Maratoni, késő estébe nyúló ülés tartott december 13-án a Duna-parti város önkormányzata. Ugyannakkor a távhőárak drasztikus drágulása miatt kirobbant botrányt még nem tárgyalták érdemben, az Enerbyt ügyével a következő heti rendkívüli önkormányzati ülés foglalkozik majd. De enélkül is nagyon kemény év következik Párkányban.

Mint arról lapunkban korábban részletesen beszámoltunk, a városban kirobbant távhőszolgáltatási botrány másfél hete húzódik. A távhőárak drasztikus emelése és az Enerbyt városi cég ügye eredetileg nem is szerepelt a keddi gyűlés napirendjén. De mivel a múlt hét elején kitört a botrány, ezért a Szövetség frakciója kedden szorgalmazta, hogy ezt most tárgyalják meg, különös tekintettel az Enerbyt eddigi gázbeszerzési politikájára, a hőárak hirtelen megugrására és a helyzet további alakulására. A keddi ülésen viszont rendkívül sok, határidős és komoly programpont szerepelt, többek közt a jövő évi költségvetés, a várható takarékossági intézkedések és egy sor helyi illeték emelése is. Több független képviselő viszont azt javasolta a gyűlés elején, hogy az Enerbyttel és a lakossági távhőszolgáltatással a jövő heti rendkívüli ülésen foglalkozzanak részletesen. Egyrészt, mert ez a gond összetett, külön tanácskozást igényel, másrészt emiatt már volt egy szakmai értekezlet a cégben, harmadrészt pedig emiatt lakossági fórum is lesz, december 16-án, pénteken este a kultúrházban. Ráadásul ahhoz, hogy a gondot oldani lehessen, a kormány és az ÚRSO, azaz a regulációs hivatal döntéseit is meg kéne várni. A Szövetség frakciója viszont ragaszkodott ahhoz, hogy legalább az eddig a cégben keletkezett gondokat vitassák meg, még ha döntést nem is hoz a testület. Ugyanis ez a minimum, amit a lakosság az elégtelen és rossz tájékoztatás és a későn hozott lépések kapcsán elvár.

A cég helyzete stabil, de kell a kölcsön

Az ügy közel egyórás vitája kapcsán Szórád György, az Enerbyt igazgatója közölte, hogy a cég minden fizetési kötelezettségét időben teljesíti, anyagi helyzetük november végére stabilnak mondható, a készpénzt, a kinnlevőségeket és a kötelezettségeket illetően kiegyenlített. Ugyanakkor az igazgató az is elmondta, a továbbiakban a cégnek nagyobb mennnyiségű készpénzre lesz szüksége ahhoz, hogy a valós költségek és az ársapkás, szabályozott lakossági hőár előlege közti különbséget ideiglenesen ki tudja egyenlíteni – mindaddig, amíg az államtól remélt hőártámogatás be nem fut. De ez utóbbinak még nem tudják a mértékét. Szórád azt is hozzátette, novembertől azért került sor 70 százalékos hőáremelésre a lakosság felé, mert augusztustól emelkedtek a gázárak és emiatt emelkedett a cégnek a gázért fizetett havi előlege is.

Nem győzték már tovább fizetni a különbséget

Hírdetés

A havi gázár előlegét pedig már nem fedezte a lakosságtól beszedett hődíj havi összege. A gázár havi előlege (amit az Enerbytnek kell fizetnie a gázellátó felé – a szerk. megj.) és a lakossági hőár havi előlege (amit viszont az Enerbyt szed be a lakástulajdonosoktól), tehát az e kettő közti különbséget a cég már nem tudta tovább kiegyenlíteni saját forrásaiból. Szórád hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy a továbbiakban ne kelljen emelni a hőszolgáltatás árát. Az Enerbyt igazgatója szerint a hőárak alakulása és szabályozása, valamint az árak támogatása nem az ő hatáskörük, mindez a kormány és az állam kompetenciája. Úgy véli, a lakosok 92 százaléka megértette az emelés okait, amiről ők írásban tájékoztatást is küldtek, és köszöni, hogy befizették a novemberi, megemelt előleget a hőre.

Feltehetően nem lesz emelés

A kormány az elfogadott törvények alapján nyilván jövő év január elsejétől válságszabályozást vezet be, és szabályozni fogja a hőárat az összes háztartás számára, ezáltal pedig az URSO, azaz a regulációs hivatal ármegállapító döntéseit nem fogják érvényesíteni – írja Szórád György a képviselő-testületen ismertetett anyagában. A jelenleg rendelkezésre álló információk és számítások alapján, melyeket a december 12-ei szakmai értekezleten is a képviselők tudomására hozott, feltételezhető, hogy a lakosságnak a jövőben, Párkányban sem kell majd havonta magasabb hőárelőlegeket fizetnie. Hogy pontosan miként alakul ez a folyamat, az az erre vonatkozó kormányrendelet kihirdetése után tudható majd me – állapította meg Szórád. Az igazgató azt is elmondta a keddi önkormányzati ülésen, hogy ők a lakossági hőárért felelnek. Hogy ezen kívül a lakásszövetkezet a szövetkezet kezelésében lévő lakásokban milyen díjat emelt és milyet nem, az nem az Enerbytre tartozik.

Takarékossági intézkedések

Roppant fontos része volt az ülésnek Párkány következő évi költségvetésének elfogadása, amit a képviselők meg is szavaztak. A gyűlésen ugyanakkor elhangzott, bár a város költsévetése kiegyensúlyozott, az általános gazdasági helyzetnek, az inflációnak, az energia-, ár- és béremeléseknek, valamint a növekvő állami elvonásoknak köszönhetően pengeélen táncol és a hosszú távú stabilitás érdekében takarékossági intézkedésekre lesz szükség, melyeket legkésőbb jövő júniusig ki kell dolgoznia a városi hivatalnak Csak akkor majd dönt a bevezetésükről a testület. Többek közt szóba került a városi buszok hétvégi közlekedésének további ritkítása vagy ideiglenes korlátozása, a szabadidőközpontnak az elköltöztetése vagy működésének korlátozása, illetve ideiglenes felfüggesztése, a mozi, galéria, múzeum nyitva tartásának korlátozása, a városi sportszervezet működésének átértékelése, a társasági események, rendezvények pénzügyi támogatásának megvonása, a Sobieski utcai telkek eladása, a városházi munkahelyek összevonása és a működés költségeinek csökkentése, valamint egyes óvodák esetleges összeköltöztetése. Az üzletek és a vendéglátóipari egységek előtti teraszok adóját ezentúl szigorúbban ellenőriznék és hajtanák be. Júniusig mindent pontosítanak. Az ülésen az is elhangzott, hogy a Vadas fürdőből is több pénzt remélnek jövőre beszedni, mégpedig több mint félmillió eurót. Drágább lesz néhány helyi adó és illeték is, valamint drágulnak a Simon-Júda vásár bérleti díjai – minderről és az ülés további történéseiről külön cikkben számolunk majd be.

Az Enerbyt kapcsán kipattant botrányról lakossági fórum lesz a párkányi kultúrházban, december 16-án, este fél hatkor. Arról is tudósítani fogunk, miként a december 22-ei rendkívüli ülésről is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »