Párizsi vérengzés: Nyakig benne vagyunk a háborúban

Párizsi vérengzés: Nyakig benne vagyunk a háborúban

Részletesen elemezte a szerdai párizsi vérengzést a nemzetközi sajtó. Az olasz lapok szerint egyedül az iszlám vallást nem lehet életveszély nélkül bírálni, a cseh sajtó a szabadságjogok ideiglenes korlátozásában keresi a megoldást. Az arab világ sajtója elítélte a merényletet, jelentős részük aggódik, hogy fokozódni fog az iszlámellenesség a nyugati országokban. A belga La Libre Belgique „új szeptember 11”-nek értékeli a tegnapi támadást, a brit sajtó pedig a szabadság ellen indított háborúról ír.

Az as-Sark al-Auszat című szaúdi napilap csütörtöki cikke szerint a tizenkét halálos áldozatot követelő rajtaütés (a legfrissebb fejleményekről itt olvashat) sokat ártott a Nyugaton élő muzulmán közösségeknek, mivel a szélsőséges csoportok arra fogják felhasználni a történteket, hogy tovább szítsák az iszlámellenességet Európában.

Az al-Vatan című algériai újság pedig arra figyelmeztetett, hogy ismét minden szem a muszlim kisebbségre fog szegeződni Franciaországban és a nyugati országok többségében, akárcsak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. „A terrorizmus elvágja a szólásszabadság torkát és ledöfi az iszlámot” – fogalmazott csütörtökön az asz-Szabáh című tunéziai lap.

Az arab sajtó egyöntetűen elítélte a karikaturisták és rendőrök elleni szerdai merényletet, amelynek elkövetőit még mindig nem sikerült elfogniuk a francia hatóságoknak. A L’Orient-Le Jour című, francia nyelvű libanoni lap „Charlie vagyok” című vezércikkében elítélte azokat „a perverz módszereket, amelyek a mérsékeltek radikalizálását célozzák”.

Hírdetés

A tunéziai Le Quotidien című napilap „Förtelmes mészárlás” felirattal jelent meg a címlapján. Az újság hangsúlyozza, hogy a nemzetközi közösségnek „soha nem látott mértékben össze kellene fognia e határokon átívelő csapás ellen, amely világszerte veszélyt jelent a békére, a biztonságra és a stabilitásra nézve”.

Katarban az as-Sark című lapban párbeszédet sürgettek a Nyugat és a Kelet között, hogy közös erővel vessenek véget a szélsőségességnek. Az újság határozottan elítélte a terroristák tettét, akik a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat akarták megbosszulni a vérfürdővel.

A marokkói Libération szerint a négy híres karikaturista, a főszerkesztő Charb, Cabu, Wolinski és Tignous a szólásszabadságért halt meg. Sajtóhírek szerint az észak-afrikai ország több városában pénteken és szombaton szolidaritási megmozdulásokat fognak tartani.

A Cumhuriyet című török ellenzéki újság első oldalán – mintegy „az emberiesség halálának bizonyítékaiként” – a támadással rokonszenvezők Twitter-üzeneteit tette közzé. Az egyikben egy bizonyos Ibrahim Yöruk a Penguen című török szatirikus lapot felmutatva ezt mondja: „Láttátok? Nem lehet viccelni a hívőket megsértve. Inch Allah (ha Allah úgy akarja), remélem, hogy a következő a Leman (egy másik szatirikus török lap) lesz. Annál tizenkettőnél jóval több fejet kell levágni.” Egy másik Twitter-üzenetben Kerem Cenk azt írja: „Leman, egy napon te is fizetni fogsz az iszlámgyűlöletedért”. Az Akit című kormánypárti honlapon Támadás a prófétánkat megsértő folyóirat ellen címmel számoltak be a párizsi merényletről.

Az izraeli sajtó jelentős része „a civilizációk összecsapásaként” értékelte a Charlie Hebdo elleni terrorakciót. „Óriási hiba lenne azt hinni, hogy a sajtószabadság ellen intéztek támadást (…). Az akcióval meg akarták mutatni, mi gyakorol nagyobb befolyást a franciák tudatára, a nyugati liberalizmus vagy az iszlám szélsőségesség. Ez a civilizációk háborúja, nem pusztán egy újabb megfélemlítési hadjárat” – írta a Jediót Ahronót című izraeli újság.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »