Párizsi terror: már több mint 150 halott, magyar túlélők

Legkevesebb 153 halálos áldozata van a tegnap esti összehangolt párizsi terrorcselekményeknek. Több mint 200-an megsebesültek, közülük 80-an súlyos állapotban vannak. A külügynek magyar áldozatról nincs információja, de a támadásoknak magyar túlélői is vannak. A merénylők koncerten, étteremben, utcán lövöldöztek és robbantottak – összesen hét helyszínen. Az egyik szórakozóhelyen túszokat is ejtettek. A támadást egyelőre egy terrorszervezet se vállalta. Francois Hollande rendkívüli állapotot rendelt el, amelyre egy évtizede nem volt példa Franciaországban. A francia elnök mozgósította a hadsereget: 1500 katonát vezényeltek Párizsba és újrakezdték a határellenőrzéseket is. Az amerikai elnök szerint az egész emberiség ellen követtek el támadást a terroristák Párizsban. David Cameron brit miniszterelnök is és a brit hatóságok közölték, nem állítják le a vasúti járatokat a két ország között. Részvétét fejezte ki a francia áldozatoknak Orbán Viktor is.

Emberek menekültek a Stadt de France stadiontól. Épp a német és a francia válogatott játszott, amikor a stadionon kívül öngyilkos merénylő robbantott. Később egy fel nem robbant, gázpalackokból álló óriásbombát is találtak. Terroristák más csoportjai közben környékbeli éttermeket és szórakozóhelyeket támadtak meg.

Összesen 7 helyszínen volt támadás. A legtöbb áldozat a Bataclan klubban volt, ahol egy rockegyüttes játszott, néhány ezer vendég előtt. Itt fegyveresek lövöldöztek perceken keresztül, aztán lezárták a kijáratokat és túszokat ejtettek. A rendőrök csak éjfélre tudták visszafoglalni a helyet.

 

Hírdetés

A bárban voltam és azt hittem, tűzijátékot hallunk. Amikor megfordultam, akkor láttam a fiatal srácokat, akik 25 évesek se voltak, Kalasnyikovval. Azt mondták, hogy mindenki feküdjön le, amit megtettünk, de így is tüzet nyitottak. Időnként megálltak, szünetet tartottak, aztán folytatták – mondta egy szemtanú, Jerome Bartelemy.

Mások azt mondták, hogy az elkövetők azt kiabálták, hogy a szíriai beavatkozást bosszulják meg. A támadók számáról ellentmondásos információk vannak, de a rendőrség szerint minden támadó meghalt, többen felrobbantották magukat.

A helyszínre elment a francia elnök is, aki azt mondta, könyörtelen háborút hirdet a terroristák ellen. Franciaországban, modern története során negyedszer, rendkívüli állapotot hirdettek és visszaállították a határellenőrzéseket.

Döntöttünk arról, hogy mozgósítjuk a rendvédelmi erőket, hogy garantáljuk a biztonságot. A hadsereget felszólítottam, hogy erősítsék meg a jelenlétüket Párizsban és akadályozzák meg a további támadásokat. Ezen kívül a határellenőrzés visszaállításáról is döntöttünk – mondta a francia elnök, Francois Hollande.

Párizsban idén januárban volt legutóbb támadássorozat, akkor egy zsidó boltot és a Charlie Hebdo lap szerkesztőségét támadták meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »