Párizsi terror: azonosították az egyik elkövetőt

Francia állampolgár volt az egyik elkövetője az éjjeli párizsi merényletsorozatnak. A fiatal férfi személyazonosságát az ujjlenyomata alapján azonosították. Egy helyi rádió értesülése szerint Párizstól 35 kilométerre lakott egy kisvárosban. További három terroristát még keresnek a francia rendőrök. Az egyik lelőtt támadónál – sajtóértesülések szerint – szíriai útlevelet találtak az egyenruhások. A robbanószereket pedig egy belga rendszámú autó szállíthatta a merényletekhez. A péntek éjszakai összehangolt terrorcselekményeknek már 128 halálos áldozata van, a francia hatóságok közlése alapján. A sebesültek száma 180, közülük 99 ember állapota kritikus. A külügynek magyar áldozatról nincs információja, de a támadásoknak magyar túlélői is vannak. A merénylők koncerten, étteremben, illetve utcán lövöldöztek és robbantottak, összesen 6 helyszínen. Francois Hollande rendkívüli állapotot rendelt el.

Épp a német és a francia válogatott játszott, amikor a Stade de France stadion közelében öngyilkos merénylő robbantott, de ez a mérkőzésen is hallatszott. A helyszínen tartózkodó Francois Hollande elnököt a robbanás után azonnal kimenekítették a stadionból. A szurkolók menekülni kezdtek a helyszínről, de a csapatok órákig nem hagyták el a stadiont a támadás után.

„Minden jól alakult, a francia csapat nyerésre állt, aztán lehetett hallani a robbanásokat. Pánik tört ki, mindenki menekülni próbált, a taxik, a buszok, metrók zsúfolásig voltak, teljes volt a fejetlenség” – számolt be egy szemtanú.

Több helyszínen volt támadás, a stadionon kívül éttermeknél és szórakozóhelyeken is. A legtöbb áldozat a Bataclan klubban volt, ahol egy rockzenekar játszott, mintegy ezer vendég előtt. Itt fegyveresek lövöldöztek perceken keresztül, aztán lezárták a kijáratokat és túszokat ejtettek.

„A bárban voltam és azt hittem, tűzijátékot hallunk. Amikor megfordultam, akkor láttam a fiatal srácokat, akik 25 évesek se voltak, Kalasnyikovval. Azt mondták, hogy mindenki feküdjön le, amit megtettünk, de így is tüzet nyitottak. Időnként megálltak, szünetet tartottak, aztán folytatták” – mondta egy szemtanú, Jerome Bartelemy.

Fotó: AFP

Olyan túlélő is volt, akinek a telefonja mentette meg az életét. „Épp az utcán mentünk át, amikor robbanás történt. Nem tudtam, mi történt, akkor láttam, hogy a telefonom fogta fel a repeszeket” – mondta egy túlélő.

A rendőrség szerint minden támadó meghalt,többen felrobbantották magukat – a lehetséges bűntársakat továbbra is keresik. A stadionnál robbantó egyik öngyilkos merénylőnél közben szíriai útlevelet találtak a párizsi rendőrök. A francia elnök az Iszlám Államot tette felelőssé a mészárlásért, a dzsihadista szervezet később magára is vállalta az összehangolt merényletek elkövetését.

„Polgártársaim, ami tegnap Párizsban és Saint-Denis-ben történt a Stade de France-nál, az háborús tett volt. A háborúval szemben az országnak megfelelő lépéseket kell tennie. Ezt a háborús tettet egy terrorista hadsereg, egy iszlamista hadsereg követte el; Franciaország ellen, a világszerte fenntartott értékeink ellen, az ellen, akik vagyunk: egy szabad ország, amely megszólítja az egész világot” – jelentette ki a francia elnök.

Fotó: AFP

Franciaországban rendkívüli állapotot hirdettek és visszaállították a határellenőrzéseket. Szombaton az üzletek, éttermek, szórakozóhelyek nagy része zárva tart, a francia főváros utcái teljesen kihaltak.

„Jelenleg háborús helyzet van Párizsban a szükségállapot bevezetése miatt. Ez nagyon fontos. Legutoljára az algériai háború idején, 1961-62-ben volt ilyen re példa. Ez nagyon szokatlan sok francia embernek, különösen a fiataloknak. Úgy gondolom ,hogy készen állunk, az egész lakosság kemény terrorellenes válaszlépésekre vár” – hangsúlyozta Frederic Pons, a Valeurs Actuelles. főszerkesztője.

Fotó: AFP

A párizsi repülőtereken közben hatalmas sorok alakultak ki a szigorított biztonsági ellenőrzés miatt, a légikikötők területén pedig folyamatosan katonák járőröznek – csakúgy, mint Párizs utcáin, ahová 1500 egyenruhást vezényeltek ki a támadások után.

Az Iszlám Állam tette?

Azt lehet mondani, hogyha megnézzük az elkövetés módját, akkor lehet az Iszlám Államhoz kötni a Franciaországban történt eseményeket – ezt monda a Hír TV-nek Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a terrortámadást követően.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy találgatásokba nem szeretne bocsátkozni, míg tartanak a vizsgálatok.

Úgy látja, a francia kormány szigorítani fogja a terrorelhárítást és a biztonságot, Párizs ugyanakkor sokat nem tehet. Azokkal a problémákkal kell foglalkozni, amelyekre a terroristák is hivatkoznak, mivel ezek teszik lehetővé, hogy a terrorszervezetek létezzenek – húzta alá.

Fotó: AFP

A párizsi események miatt megerősítették a budapesti francia nagykövetség rendőri védelmét – közölte a külügyminisztérium. A tárca közleményében azt írja: Szijjártó Péter folyamatosan kapcsolatban áll Pintér Sándor belügyminiszterrel.

„Nagyon profik voltak” a terroristák

A Hír TV által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint profi terroristák követték el a merényleteket. Georg Spöttle elmondta: a merénylők valószínűleg feddhetetlen előéletűek, ezért nem kerültek eddig a hatóságok látókörébe. Elemzők egyetértenek abban, hogy a merényletek a francia szélsőjobb megerősödéséhez vezethetnek.

Európa gyászol

Hírdetés

Közös gyertyagyújtást tart este a párizsi merényletek áldozatai emlékére a Szent István-bazilikánál a Tranzit Közösség. A szervezet közleményében azt írta: Európa gyászol, a „szavakkal nehezen leírható” terrortámadások minden jóérzésű embert megdöbbentettek.

A „B” szintnél szigorúbb

Meg kell erősíteni Magyarország védelmét, válaszul a jelenlegi helyzetre, ezért megerősített – a január óta elrendelt „B” szintnél szigorúbb – biztonsági intézkedésről döntött szombaton a francia terrorcselekményeket követően az operatív törzs, hangzott el Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó sajtótájékoztatóján. Ennek lényegi eleme, hogy jelentősen növelik az egyenruhás rendőrök jelenlétét a köztereken, pályaudvarokon, valamint a Paksi Atomerőmű területén. Ezen felül kiterjed a határok, büntetés-végrehajtási intézmények szigorúbb ellenőrzésére is. Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó szerint nem áll Magyarország közvetlen terrorfenyegetettség alatt.

Védhetetlen

Védhetetlennek tartja a szakértő az ilyen támadásokat, hiszen, mint a mostani elkövetők is franciául beszéltek, állampolgárok voltak, soha nem kerültek a titkosszolgálatok látókörébe. Ebből látszik, hogy ez egy jól előkészített attak volt.

Sokk függ az államfőtől

Sok függ attól, hogy Hollande miként reagál a történtekre. A Charlie Hebdo elleni támadás után szigorú intézkedéseket hozott az egyébként nem túl népszerű politikus, ami jót tett a politikai pályafutásának, mondta Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a Hír TV-nek. Emlékeztetett, Franciaországban a legnagyobb a száma annak, akik az ISIS-hez köthetőek, összesen háromezer ember van Európában, akiről tudható, hogy tagja a szélsőséges szerveződésnek, ebből mintegy 1430 francia. Az a kérdés tehát, hogy miért van ott annyi ember, akit könnyen elér a nemzetközi terrorizmus.

Európa szeptember 11-e

Párizs drámája a mi drámánk – jelentette ki rendkívüli sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök szerint vissza kell verni a támadást, de hangsúlyozta: attól, hogy valaki gyilkol, még nem gyilkol mindenki. A politikus bejelentette: pártja a következő napokra felfüggeszti belpolitikai tevékenységét, és erre kérik a többi pártot is. Gyurcsány Ferenc arról nem beszélt, hogy a támadás miatt pártja változtat-e a menekültpolitikáján. A korábbi kormányfő szerint a párizsi terrortámadás Európa szeptember 11-éje.

„Azt hiszem, hogy a tegnap éjszakával új időszámítás fog kezdődni Európában is. A kérdés, hogy jobbá válik-e Európa vagy rosszabbá, hogy milyen következtetéseket fog levonni ebből a támadásból. Azt szeretném hinni, hogy Európa az emberi, az angyali és nem az ördögi hangjára fog hallgatni a támadást követően” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Sokkoló

„Egészen sokkoló maga a hír. Egy dolog biztos, hogy alapvetően megváltoztak azok a körülmények, amelyekben az európaiak többsége el tudta képzelni a kontinensnek a jövőjét, mondjuk 10-15 évvel ezelőtt. És ez a mostani merénylet – ugyanúgy, mint a januári párizsi merénylet – két dologra rámutat: egyrészt ez önmagában nem egy európai országnak a tragédiája, és mi magyarok is csak akkor érezhetjük biztonságban magunkat, ha van egy mélyebb európai belbiztonsági terrorellenes együttműködés, van egy harmonikus együttműködés az európai titkosszolgálatok között” – így Schiffer András frakcióvezető.

Megvannak az okai

Úgy véli, hogy a francia hadsereg bevetésének a Közel-Keleten minimális a hozadéka, inkább óriási károkat okoz. „Ha nem megy oda 10-szer annyi fegyver, mint amennyien az Iszlám Állam tagjai vannak, akkor esélytelen” – hívta fel a figyelmet Somai. A Világgazdasági Kutatóintézet munkatársa szerint a titkosszolgálati eszközöket kell fokozni, és komolyabban kell venni a jelentéseket is.

Spontán megemlékezést tart a Gyurcsány-párt

Nem volt pánikhangulat

Közvetlenül a támadások után nem volt pánikhangulat Párizsban – erről számolt be egy magyar fotóriporter a Hír TV-nek. Pörneczi Bálint a helyszín közelében volt a merényletek idején.

Háborús állapotok a francia fővárosban

Háborús állapotok vannak Párizsban a szükségállapot bevezetése után, így írta le a helyzetet a Hír TV-nek egy francia újság főszerkesztője, aki szerint egyelőre nem tudni, hogy minden terroristát elkaptak-e a hatóságok. Az emberek azt találgatják, hogy hány merényletre készülő szélsőséges lehet még a városban.

„Jelenleg háborús helyzet van Párizsban a szükségállapot bevezetése miatt. Ez nagyon fontos. Legutoljára az algériai háború idején, 61–62-ben volt ilyenre példa. Ez nagyon szokatlan sok francia embernek, különösen a fiataloknak. Úgy gondolom, hogy készen állunk, az egész lakosság kemény terrorellenes válaszlépésekre vár” – mondta a Valeurs Actuelles főszerkesztője, Frederic Pons.

Vállalták a felelősséget

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta a felelősséget a Párizsban elkövetett merényletekért szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében.

Nemzeti gyásznap

Fokozott rendőri jelenlét


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »