Párizsi olimpia: Íme a legfontosabb időpontok, helyszínek és új sportok

Már csak órák kérdése és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai játékok. Az biztos, hogy mindenkit remek versenyek várnak, hisz a világ sportolóinak legjobbjai küzdenek majd meg egymással az érmekért.

A francia főváros a jelek szerint készen áll, sorra érkeznek az olimpikonok, hogy elfoglalják szállásukat az olimpiai faluban.

Párizs 1900 és 1924 után harmadszor ad otthont az ötkarikás játékoknak. Ez lesz a XXXIII. újkori nyári olimpia.

A 2024-es párizsi olimpiát 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, azonban már július 24-én elkezdődik a labdarúgás és a rögbi mérkőzéseivel, július 25-én pedig már a magyar kézilabdázók is bemutatkoznak.

A nyitóünnepségre szombaton, július 26-án kerül sor, de eltér majd a hagyományoktól, ugyanis a sportolók nem egy stadionban vonulnak majd fel, hanem a Szajna egy 6 kilométer hosszú szakaszán haladnak majd végig hajókkal. Az ünnepségre több száz ezer embert várnak.

Párizs 2024: Több magyar lesz ott Párizsban, mint Tokióban, történelmi minimumom a szlovák olimpikonok száma

Új sportágak a párizsi olimpián

Négy olyan sportág is bekerült az olimpiai programban, amelyek egyébként nem szoktak szerepelni. Ilyen a breaktánc, a sportmászás, a szörf és a gördeszka. Az utóbbi hárommal már a 2020-as tokiói olimpián is találkozhattunk, a breaktánc viszont most debütál.

A párizsi olimpia versenyhelyszínei szinte kizárólag a már meglévő vagy ideiglenes létesítményekben lesznek. Az idei ötkarikás játékok kedvéért csupán három állandó helyszín épült: az Alice Milliat Aréna, a Saint-Denis víziközpont és a Le Bourget mászócsarnok.

Hírdetés

Az olimpiai falut L’Ile-Saint-Denisben rendezték meg. Az elérhető fotók és videók alapján az olimpikonok gyakorlatilag spártai körülmények között élnek majd, szlovák beszámolók szerint pedig több esetben be sem fejezték a franciák a szállásokat (pl. kábelek és csövek lógnak a plafonon, mivel még az álmennyezetre sem költöttek Macronék).

Helyszínek

Párizs 2024 – Felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

A magyarok olimpiája a közmédia minden felületén

Logó és kabala

A szervezők már 2019-ben bemutatták az ötkarikás játékok logóját és kabaláját. Párizs 2024 logónak három fő motívuma, ezáltal három jelentése is van. Az első elem az aranyérem, a győzelem örök jele. Emellett az olimpiai láng is kivehető a logóban, a láng, ami a sporton keresztül egyesíti az embereket. Végül egy emberi arc látható, ami a másik két elem kombinációjának eredménye. Marianne-nak hívják, ő képviseli Franciaországot, és az egyenlőség és a testvériség eszméit testesíti meg.

A kabala a francia szellemiséget és történelmet testesíti meg: a „Frígeknek” nevezett alakokat füles frígiai sapkáról mintázták – a köztársaság és a szabadság szimbólumaként a nagy francia forradalom idején terjedt el a vörös jakobinus sapka. A két piros ruhás alak szeme trikolorkokárdát formáz.

A párizsi olimpia sportágai és megrendezésük időpontjai

Három héttel a rajt előtt gőzerővel készülnek a kajak-kenusok a párizsi olimpiára

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »