Párizsi merénylet: megkezdék a válaszcsapást

Franciaország megkezdte a válaszcsapást a pénteki párizsi merényletek után: a légierő az Iszlám Állam szíriai központját bombázta. A támadás során parancsnoki, sorozó- és kiképzőközpontokat ért találat, valamint egy lőszerraktár is megsemmisült. A francia és belga hatóságok közben a terrortámadások egyetlen szabadlábon lévő gyanúsítottja után indítottak hajtóvadászatot.

Hírdetés

Közben folytatódik a hajtóvadászat a párizsi merényletek egyetlen életben és szabadlábon lévő gyanúsítottja után. A brüsszeli születésű Abdeslam Salah autóját közvetlenül a támadások után megállították a rendőrök a belga határon, de végül továbbengedték a 26 éves férfit és két társát. Salah egyik testvére a Bataclannál robbantotta fel magát péntek éjjel, másik fivérét pedig menekülés közben tartóztatták le a rendőrök Brüsszelben. A francia belügyminiszter szerint egy belga sejt és francia bűntársaik állnak a párizsi összehangolt merényletek mögött. „A pénteki támadásokat külföldön tervelték ki. A merénylők egyik mozgósított csoportja belga területen helyezkedett el, és – a vizsgálat majd megmutatja, így volt-e –  innen támogathatták a franciaországi akciókat” – fogalmazott Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

A belga miniszterelnök azt mondta: a dzsihadisták bázisa Brüsszel Molenbeek nevű negyede, ahol nagyszabású rendőri razziák várhatók a következő napokban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »