Párizsba tartó illegális fegyverarzenál: van rá magyarázat

Mindenesetre a német kormány tagjai szerint nem szabad hisztériát kelteni.

A Párizst ért merényletek előtt néhány nappal meglepő előjelzés birtokába jutott a bajor tartomány rendőrsége. A Salzburgot Münchennel összekötő autópályán folyó határellenőrzés során átvizsgált gépkocsik egyikében egész fegyverraktárra bukkantak a nyomozók. A montenegrói fővárosból, Podgoricából érkező autóban robbanóanyagot, kézigránátokat, pisztolyokat és összesen nyolc géppisztolyt rejtettek el. Olyan kalasnyikovokat, mint amelyekkel a francia fővárosban a terroristák kirobbantották a vérfürdőt.

A Volkswagen Golf navigációs rendszerében talált adatok arra utaltak, hogy a kocsit vezető férfi, az ötvenegy éves Vlatko V. úticélja Párizs volt. A bajor biztonsági szolgálat emberei a gyanús lelet láttán értesítették a francia hatóságot, a gyanúsítottat őrizetbe vették, majd az államügyészség elrendelte letartóztatását. Vlatko V. mindeddig nem volt hajlandó vallomást tenni és ezzel a találgatások sorozatát váltotta ki.

Egy másik csoportnak szánhatták az arzenált

Hírdetés

A szállítmányt aligha szánták a péntek esti támadások aktivistái számára, mivel a terroristák az autósztrádán elkobzott fegyverek nélkül nem indíthatták volna meg akciójukat. Német terrorszakértők inkább abból indulnak ki, hogy a csempész vagy a szervezett bűnözés fegyverkereskedőinek a megbízásából cselekedett, vagy – és ez a fenyegetőbb megoldás – olyan franciaországi terrorgócnak vitte a szállítmányt, amely a párizsi merénylet elkövetőitől függetlenül készül hasonlótettekre. A bajor tartományi belügyminiszter, Joachim Herrmann (CSU) úgy tájékoztatta a sajtót, hogy a francia hatóságokkal közösen igyekeznek tisztázni, létezett e kapcsolat a francia fővárosban lezajlott események tettesei és az A8-as autópályán ellenőrzött kocsi rakománya között.

Németország is célkeresztben lehet

A berlini kormány – a vérengzésre reagálva – megszigorította a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken, a pályaudvarokon és a német-francia határ mentén. A tárcát vezető, az ország bennső biztonságáért felelős Thomas de Maiziére (CDU) utalt arra, hogy Németország is a nemzetközi terrorizmus célkeresztjében áll és fokozottan fenyegetőnek nevezte a helyzetet. Ugyanakkor  több más befolyásos politikussal karöltve – óva intett attól, hogy a francia fővárosban lezajlott eseményekből elmarasztaló következtetéseket vonjanak le az országba érkező menekültekkel szemben.

Újabb tábor lángolt

„Nyomatékosan kérem, hogy elsietve ne kössük össze a pillanatnyi helyzet vitáját a menekültek kérdésével” – mondotta a belügyminiszter. A hasonló értelmű felszólítások elsődlegesen az egyre radikálisabban fellépő német szélsőjobboldal tevékenységére vonatkoznak. Az idegengyűlöletből fakadó merényletek ugyanis további atrocitással gazdagodtak. A Mecklenbrug-Előpomerániához tartozó Usedom szigetén merényletet követtek el egy menekültotthonnak szánt épület ellen, a két emeletes, négy lakásos, tizenöt személy számára tervezett ház kiégett és használhatatlanná vált.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »