„Párizs romokban” – újabb fenyegetés érkezett

Újabb támadással fenyegette meg Franciaországot az Iszlám Állam egy interneten megjelent videofelvétel szerint. Az Anonymus hekkercsoport is újabb terrorcselekményekre figyelmeztet, szerintük vasárnap merényletek lehetnek francia, libanoni, olasz és amerikai célpontok ellen is. Törökországban eközben elfogtak egy marokkói származású belga férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam számára feltérképezte a múlt heti terrortámadások helyszíneit. Az ENSZ egységes katonai fellépést sürget az Iszlám Állam ellen.

Marokkói származású belga állampolgárt és két szírt fogtak el a török hatóságok a tengerparti Antalya egyik luxusszállodájában. Azzal gyanúsítják a 26 éves férfit, hogy ő lehetett az, aki feltérképezte a múlt heti párizsi terrortámadás helyszíneit. Társait pedig azzal, hogy segítsék őt átjutni a török–szír határon. Az Iszlám Állam gyakorlatilag átjáróházként használja Törökországot. A héten kiderült az is, hogy az egyik párizsi robbantó is egy izmíri szállóban töltött több napot.

A merénylet miatt növelték az iszlám állam állásai elleni légi csapásokat az amerikai harci gépek. Az egységek Szíriában és Irakban több mint 40 célpontot támadtak. Halálos áldozatokról az amerikai hadvezetés nem tett említést. De fokozta a légicsapásokat az orosz vezetés is. „A Mieinkért”, „Párizsért” – ezek a feliratok kerültek az Iszlám Állam harcosait célzó orosz rakétákra. Így üzenték meg a katonák a terroristáknak és a világnak, hogy nemcsak az októberben Egyiptomban lezuhant orosz repülő utasaiért, hanem a franciaországi merényletek áldozataiért is bosszút állnak.

Hírdetés

Az elmúlt három napban kilőtt rakéták Moszkva szerint már több mint 600 dzsihadistával végeztek Szíriában. Az orosz elnök pedig már a következő katonai csapást tervezi, mert nem elégedett az eddigi eredményekkel. „Szeretném megköszönni mindannyiuknak. De hangsúlyozni szeretném, hogy ez nem elég ahhoz, hogy megtisztítsuk Szíriát a lázadóktól és a terroristáktól, és megvédjük az oroszokat a lehetséges terrortámadásoktól. Sok munka áll előttünk, és remélem, hogy a következő fázisokat hasonlóan magas szinten kivitelezzük” – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közben az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépést sürgeti: francia kezdeményezésre a testület olyan határozatot fogadott el, amely felhatalmazást ad minden országnak a katonai erő alkalmazására.

Francois Hollande elnök a jövő héten diplomáciai kampányba kezd, hogy egyesítse a nagyhatalmak Iszlám Állam elleni fellépését: kedden Barack Obamához amerikai, csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal a kérdésről.

Közben a légitámadásokra válaszul a terrorszervezet újabb támadásokkal fenyegette meg Párizst. Videoüzenetük címe: „Párizs romokban”. Ezen – egyebek mellett – az összeomlott Eiffel-torony látható. Elhangzik az is, hogy Francois Hollande, francia elnök többé nem érezheti magát biztonságban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »