Párizs: Nemi erőszakkal megvádolt belügyminiszter

A párizsi fellebbviteli bíróság kedden megerősítette a vádak ejtését a 2017-ben nemi erőszakkal megvádolt belügyminiszter ügyében – közölte Rémy Heitz párizsi főügyész. A panaszos ügyvédje, Elodie Tuaillon-Hibon a Twitteren jelezte, hogy a semmítőszékhez fordul jogorvoslatért.

Hírdetés

„Igazán hihetetlen. Mekkora meglepetés. Tényleg meglepő” – írta ironizálva Sophie Patterson Spatz jogi képviselője, miután a fellebbviteli bíróság megerősítette a 2022. júliusában hozott elsőfokú döntést. „Előre a semmitőszékre, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, amely teljesen bizonyos, hogy arcul fogja csapni Franciaországot, amit jó ideje megérdemel a szexuális erőszak témakörében, de különösen ebben az ügyben” – tette hozzá az ügyvéd.
   
Pierre-Olivier Sur és Mathias Chichportich, a belügyminiszter ügyvédjei ugyanakkor arra emlékeztettek, hogy „csaknem hat év alatt ez az ötödik alkalom, hogy az igazságszolgáltatás kimondta: Gérald Darmanin semmi büntetendőt nem követett el”.
   
A tárcavezető nem kívánta kommentálni a döntést.
   
A feltételezett erőszak 2009-ben történt. A feljelentő az után fordult a hatóságokhoz, hogy Gérald Darmanint hat évvel ezelőtt kinevezték miniszterré. A politikus 2017 júniusban rágalmazás miatt feljelentette a panaszost, aki azt állította, hogy a korábban a jobbközép Köztársaságiak elődpártjában, az UMP-ben politizáló férfi megerőszakolta, amikor jogi segítségért fordult hozzá.
   
A jelenleg 50 éves Sophie Patterson Spatz 2009-ben azért fordult a jobbközép párt jogi osztályának munkatársaként tevékenykedő fiatal politikushoz, hogy járjon közben egy, ellene 2004-ben hozott ítélet semmissé nyilvánításában. A nőt azért ítélték el, mert megzsarolta és telefonon zaklatta a volt barátját. A nő azt állítja, hogy az akkor 26 éves Darmanin szexuális szolgáltatásokért cserébe segítséget ígért neki.
   
Darmanin 2018 februárjában a kihallgatásán elismerte, hogy szexuális kapcsolata volt a nővel, de tagadta az erőszak vádját. Azt állította, hogy a közös megegyezéssel történt szexuális kapcsolatot a nő kezdeményezte, és semmit nem kapott érte cserébe.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »