Parazitának nevezte az '56-os magyar menekülteket az osztrák sajtó

Parazitának nevezte az '56-os magyar menekülteket az osztrák sajtó

Az egyik leggyakrabban használt bevándorlás párti mítosz szerint Ausztriában tárt karokkal fogadták az ’56-os magyar menekülteket. Ez valóban így volt egy rövid ideig, ám 1957-januárjában már inkább parazitaként tekintettek rájuk. Az osztrák közszolgálati adó, az ORF nem tett mást, mint szemlézte a közel hatvan éve megjelent cikkeket.

Lovas István szúrta ki, hogy osztrákok közszolgálati adó utána járt: miként fogadták Ausztriában a ’56-os magyar menekülteket. A kutatás eredményeit „A segítőkészség törékeny mítosza” címen tették közzé. Kiderült, a magyar menekülteket az elején mindenki lelkesen segítette, de 1957 januárjában már töredezni kezdett az egységesen pozitív hangulat. Ekkor már megjelentek olyan cikkek az újságokban, amelyekben a magyar menekülteket „parazitáknak” nevezték.

Hírdetés

Azt írták, miért kellene olyanokon segíteni, akik láthatóan jól tápláltaknak tűnnek. Sok osztrák panaszkodott, hogy a magyar menekültek ingyen használják a villamost, mondta Franz Jonas bécsi főpolgármester januárban.

Az osztrákok kezdtek kifejezetten agresszíven viselkedni a magyarokkal, amikor azok már nem gyerekként szorultak segítségre, hanem bementek kávéházakba és boltokba és ott netán másként viselkedtek, mint azt elvárták volna tőlük.

A bevádolás támogatása mellett állók a legtöbbször az ’56-os magyar menekültekkel való bánásmódot szokták felemlegetni. A kép azonban korántsem olyan idilli, mint ahogyan azt lefestették. Ez a mítosz most megdőlt, pedig a magyar menekültek koránt sem okoztak annyi fejtörést Ausztriának, mint a jelenlegi, teljesen más kultúrkörből érkezők.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »