Parazita „árbevándorlók” a medgyesi dinnyeföldeken

Végső elkeseredésükben fordultak a Hunhír.info szerkesztőségéhez a medgyesházi termelők. A felvásárlók nevetséges felvásárlói árai miatt inkább betárcsázzák a dinnyét a földbe, közben van olyan üzlet, ahol még a mai napig is 160 forint a dinnye kilója.

Óriási akciót csináltak maguknak a felvásárlók Medgyesegyházán a dinnyefelvásárlásával. Bár a dinnyetermelők érdekvédelmi tanácsa minden év tavaszán égre-földre esküdözik a termelők érdekeinek megvédésére, valahogyan (ha az érdekeik úgy kívánják) ez az eskü a betakarításig tovaszáll. Marad a szomorú, kegyetlen valóság.

Egy hektár föld megművelése a termés beszedéséig minimum 1,2 millió forintba kerül a helyi termelőknek a betakarításig, ha az első „ellenség”, az időjárás is úgy akarja. Ha ezt túlélte és eljön a dinnyeszedés ideje, a következő óriási probléma a munkások toborzása, amely a családi tagságon kívül román vendégmunkásokból áll, akiket a fizetésen kívül élelemmel, szállással is el kell látni. Természetesen ez mind költség, amely már eleve leszámítódik a kilogrammonkénti felvásárlói árból.

Eljutottunk a felvásárlói árhoz, amely már régen nem megegyezés tárgya a két fél között, a megállapodás így szól: ha ennyiért adod, átveszem, különben rád rohad.

A termelő, aki engedélyt kér a termeléshez, fizeti a földért a bérleti díjat, vásárolja a palántát, ülteti, fóliázza, trágyázza, öntözi, ügyel a termésre., el ne lopják, mire leszedné. Szervezi és fizeti az embereket a betakarításhoz.

Hírdetés

A felvásárló, aki ha árait érvényesíteni szeretné, ha kell, visszatartja a kamionokat (közben az időjárás nem áll le, hogy a dinnye ne érjen tovább és ne menjen a termés tönkre), és pofátlanul közli az árait, amely az idén 23 forint kilogrammonként. Lejön minden kilogrammból 4% veszteségi költség, mert ugyebár csak nem az ő vesztesége, ha szállítás, vagy rakodás közben leesik szétcsattan a dinnye.

Hát ennyit dolgozott a jó minőségű, méltán világhírű medgyesi dinnyéért!

De térjünk vissza a dinnye felvásárlási áraihoz. A 23 forintos kilogrammonkénti árból, mire mindent kifizet a termelő, már csak ténylegesen 10-14 forint marad. Ekkor viszi a jogtalanul megszerzett dinnyéjét a felvásárló és teríti szerte az országban és kerül az üzletek polcaira már 100-160 Ft-s áron.

Kedves vásárló! Akkor hogyan is van a termelők megbecsülése, támogatása a családi gazdaságok elsődlegessége, a magyar boltokba magyar termék jól hangzó ígérete? (Jegyezzük meg azt is, hogy a hazai boltok polcain nagyon sok külföldről behozott görögdinnyének nevezett szemét díszeleg.)

Ebben az országban a magyar termelőnek kell megélnie a munkájával előállított termékével – mondják.

A medgyesi gazdák közül már többen választják azt a megoldást, hogy parazitakézbe ne kerüljön a verítékével megtermelt dinnye, inkább a sokszor 11 kilogrammos, gyönyörű, érett igazi mézédes magyar dinnyét visszatárcsázza a földbe. Ennyit ér munkájuk gyümölcse.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »