Parasztopera – Háromszázötvenedszer

Parasztopera – Háromszázötvenedszer

A Pintér Béla és Társulata 2022. április 10-én 350. alkalommal játssza talán legismertebb előadását, a Parasztoperát.

A Parasztoperát csaknem húsz éve, 2002. október 19-én mutatták be a budapesti Szkéné Színházban; s talán nem túlzás kijelenteni, hogy azóta is ez a társulat egyik legnagyobb sikere. A bemutatót követően a színikritikusoktól elnyerte Az évad legjobb zenés előadása díját, 2003-ban a VIDOR fesztiválon Pulcinella-díjat kapott A kivételes összhangzatért, a 2005-ös toruni Kontakt Nemzetközi Fesztiválon pedig A színházi nyelv megújításáért és legjobb zenéért járó díjjal tért haza.

Hírdetés

Pintérék az előadással bejárták szinte egész Európát, de az Egyesült Államokba és Kanadába is eljutottak. A Parasztopera egyike annak a néhány Pintér Béla-darabnak, amelyet nemcsak a társulat vitt színre: a művet több színházban is bemutatták, jelenleg épp a Szegedi Nemzeti Színházban (az Újvidéki Színházzal koprodukcióban, Keresztes Attila rendezésében) és a Kassai Thália Színházban (Rédli Károly rendezésében) látható.

A Parasztopera 2016-ban CD-n is megjelent. A 350. előadást több kamerával rögzítik, így az hamarosan online is megtekinthető lesz.

A színészek között megtalálható mások mellett Baranyi Szilvia, Nagy-Abonyi Sarolta, Enyedi Éva, Szalontay Tünde, Tóth József, Bencze Sándor „Qpa”, Thuróczy Szabolcs és Adorjáni Bálint is, de ezúttal sem hiányozhat az alkotó, Pintér Béla sem. A darabot a Jászai Mari-díjas Pintér Béla írta és rendezte, a zenéjét pedig az a Darvas Benedek szerezte, aki Nyíri László, Pelva Gábor, Veér Bertalan és Póta György társaságában maga is ott található a 75 perces előadás zenészei között. Az egyfelvonásos dráma jelmezeiért Benedek Mari, díszleteiért pedig Horgas Péter és Tamás Gábor felel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »