Parasztok lennénk?

A kisebbségi magyar „Paraszt az Orbán-politika sakktábláján“ címmel jelent meg egy interjú Törzsök Erikával a Népszava december 10-ei számában. (Törzsök Erika, liberális politikus a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke volt a Horn kormány idején, a Gyurcsány érában előbb a Külügyminisztérium kisebbségpolitikai főtanácsadója, majd a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztálya főigazgatója.)

Az interjú bevezetőjében található az az okfejtés – hogy parasztok a határon túli magyarok, mivel, idézem: „Eltűnt a magyar kormányzati kommunikációból a határon túli magyarokról szóló fejezet, mert a külhoni magyarság mindig is csak egy paraszt volt az orbáni politika sakktábláján. Többek között azért, mert a kettős állampolgárság politikai haszna csekély, és már nem is lesz ránk szükség a következő választásokon.“

A balliberalizmus és a határon túli magyarság

Hogy jelenleg nem létezik határon túli magyar politizálás, nem úgy, mint az előző „nyócévben.“ Amibe történetesen beleesik a határ túli magyarok 2004.december 5-ei gyásznapja is, a balliberális kormány negatív viszonyulása a kettős állampolgárságról szóló népszavazáshoz. Valamint idetartozik az a tény is, hogy a Gyurcsány kormány  hat éven át nem hívta össze a határon túli magyarok fórumát, a Magyar Állandó Értekezletet (Máért).

Törzsök Erika, liberális politikus. Kép: nepszava,hu

Paradox, hogy olyan időszakban hangzott el ez a  megállapítás, vagy éppen ennek az időszaknak az ellensúlyozására, amikor nemzetpolitikai nagyüzem van Magyarországon –  a napokban volt az egyik magyar-magyar csúcs – ülésezett a Máért, és még az ünnepek előtt összeül a Magyar Képviselők Fóruma – a KMKF is, amelyet viszont el kell ismerni, hogy az MSZP-ben azóta kegyvesztett és száműzött Szili Katalin hozott létre.

Szlovákia és Magyarország kapcsolata

 

Az interjúban továbbá elhangzik, hogy a szomszédos államokban élő magyarok helyzete nem jó, és csak akkor lehet pozitív elmozdulást remélni, ha jó államközi, politikai viszony alakul ki a szomszédos országokkal.

Érdekes megállapítás ez annak tükrében, hogy 2010 előtt a két baloldali miniszterelnök Robert Fico és Gyurcsány Ferenc még köszönő viszonyban sem volt egymással, Sólyom Lászlót pedig, az akkori magyar köztársasági elnököt eléggé el nem ítélhető módon hazazavarták a komáromi hídról. Napjainkban pedig ígéretes együttműködés bontakozik ki a V4-ek országai között, az államközi kapcsolatok Szlovákia és Magyarország között is pozitívnak mondhatók.

A Máért 2015. december 3-i ülése. Kép: MTI

Hírdetés

És ez nem a szlovákiai Most-Híd vegyespártnak köszönhető, amelynek mellőzését a magyar kormány részéről nehezményezi Törzsök Erika. Pedig szerinte ez a párt a „jövő, ha tetszik, ha nem“. Hozzátéve, hogy „az etnikai politizálás önmagában már nem lehet eredményes.“

Bugár csökkenő népszerűsége gondot jelent a Most-Hídnak

Viszont ezzel szemben vannak olyan hangok a Felvidéken, hogy ideológiai hovatartozás és komoly, gazdasági felemelkedésünket szolgáló, asszimilációnkat lefékező program és tettek nélkül, csupán a szlovák-magyar együttműködésre hagyatkozva nem lehet hosszútávon politizálni, felvidéki magyar érdekvédelmet folytatni. Bugár Béla népszerűségének fakulásával arcnélkülivé válik teljesen a vegyespárt.

Lásd Mečiar és pártjának történetét! Viszont nem véletlen, hogy a fenti véleményt olvasva az egyik népszerű közösségi portálon a Most-Híd azonnal megosztotta a cikket, kifejezte örömét és teljes egyetértését a Népszavában megjelent cikkel.

Kép: Most-Híd facebook oldala

Nem lehet egyetérteni viszont azzal a cikkben erőteljesen megfogalmazott megállapítással, hogy a kettős állampolgárság intézményének bevezetését politikai piaci érdek vezette. És értelmét veszti, mihelyst nem hoz politikai hasznot.

A határon túli magyarok ezt közel sem így érzékelik, erős érzelmi szállal kötődnek a kettős állampolgársághoz, és meg vagyok róla győződve, hogy a törvényalkotó számára is mellékes jelentőséggel bírt annak politikai érdekvetülete.

Szövetségesek. Bajnai Gordon és Bugár Béla Dunaszerdahelyen. Útjaikat a Kalligram igazgatója, Szigeti László egyengeti. (Kép: mediatica.ro)

És biztosíthatom az interjúalanyt, hogy számos liberálisan gondolkodó magyarországi barátom, ismerősöm közül egy sem érez a kettős állampolgárság bevezetése miatt ellenszenvet a határon túli magyarok iránt.

És ellentétben az interjú zárógondolatával: a bizalom lett kölcsönös, nem pedig a bizalmatlanság!

Száraz Dénes

Nyitók: moly.hu

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »