"Paranoid gondolkodásmód" – még az izraeli Natalie Portmannek is elege van a szüntelen holokausztozásból: "ez nem állhat mindenek felett"

"Paranoid gondolkodásmód" – még az izraeli Natalie Portmannek is elege van a szüntelen holokausztozásból: "ez nem állhat mindenek felett"

Natalie Portman Oscar-díjas színésznő arról beszélt egy interjúban: a zsidóknak komolyan meg kellene fontolniuk, hogy érdemes-e a "holokausztot" ennyire az iskolai oktatás homlokterébe állítani. Portman egyébként Izraelben született, 100%-ban zsidó, gyermekkorában költöztek az Egyesült Államokba, ahol egy zsidó iskolába járt.

"A zsidó közösségnek fel kell tennie a kérdést, hogy mennyire kell az oktatás középpontjába állítani a holokausztot. Persze fontos, hogy erre emlékezzünk, de ez nem állhat mindenek felett" – mondta a The Independentnek adott interjúban Natalie Portman Oscar-díjas amerikai színésznő.

Hírdetés

Portman hangsúlyozta, hogy nem szabad, hogy a "holokausztot" prioritásként kezeljék más tragédiákhoz képest. Mint mondta, nemrég járt egy a ruandai népirtásról szóló kiállításon, és rájött, hogy erről semmit nem tanult az iskolában. "Megdöbbentem, hogy ez a népirtás akkoriban történt, mikor iskolás voltam. Mégis csak a holokausztról tanultunk az iskolában, meg sem említették a ruandai népirtást, ami éppen akkor történt."

A színésznő szerint szem előtt kell tartani, hogy a gyűlölet mindig létezik, és empátiával kell viseltetni azok iránt, akik ezt elszenvedik. "Az a paranoid gondolkodásmód nem használ, hogy "áldozatok vagyunk, és hogy történhet egy újabb holokauszt" – mondta Natalie Portman, aki szerint a paranoia helyett az empátia lenne fontos.

(The Independent – Mandiner nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »