Paradicsomi életet élt Marcsi

Paradicsomi életet élt Marcsi

Dobrai Sándorné 15 évig futtatta a pilótajátékát, mikor a rendszer bedőlt. Kedden hozták haza a közép-amerikai Belizéből, a hírnek pedig sok károsult örülhet. Azon múlik a kárpótlás, hogy a Kun-Mediátor Kft. működése alatt teremtett-e bármilyen értéket. Ez a csak Bróker Marcsiként ismert nő büntetésén is enyhíthet.

Katartikus élmény volt a károsultak számára, mikor megtudták, hogy elfogták Bróker Marcsit – mondta a Magyar Nemzetnek Dobrossy István, a pórul járt befektetők egy részének jogi képviselője. Szerinte azonban ez nem jelenti azt, hogy a károsultak hozzájutnak majd a pénzükhöz. A pilótajátékok jellemzője ugyanis, hogy a rendszer felemészti saját magát. Sok függ attól, hogy Dobrai Sándorné elárulja-e, mire költötte a pénzt. Ha ugyanis kiderül, hogy például ingatlanokat is vásárolt, csak ezeket rokonokra vagy ismerősökre íratta, akkor ezek a kártérítés alapját képezhetik – mondta az ügyvéd. A pilótajátékok általában másfél-két év alatt bedőlnek, de Dobrai Sándorné 15 évig működtetett ilyen rendszert. Ez arra utalhat, hogy valamilyen értékteremtés is zajlott, de erről csak ő tudhatott. Ha növelni tudja a kártérítésre fordítható összegeket, akkor enyhítheti a büntetését, ami akár 10 év börtön is lehet – tette hozzá az ügyvéd.

Bróker Marcsi a paradicsomban „Minden korszaknak megvannak az emblematikus svindlerei. Az, hogy éppen kik ők, miből gazdagszanak meg, kiket és hogyan vernek át, magáról a korszakról is mesél.” Gazda Albert írása.

A Bróker Marcsi néven elhíresült Dobrai Sándorné Nagy Máriát a belize-i San Pedróban tartóztatták le – adta hírül a HVG.hu a helyi The San Pedro Sun nevű lap tudósítására hivatkozva. A csalással vádolt 62 éves brókert a közép-amerikai országhoz tartozó North Ambergris Caye üdülőhelyén található lakásában fogták el múlt csütörtökön, és ki is adták a magyar hatóságoknak. A rendőrség közölte, kedden bűnügyi őrizetbe vették.

Hírdetés

Tavaly áprilisban közölte a rendőrség, hogy sikkasztás bűntettének gyanúja miatt nyomozást indított, miután a Dobrai Sándorné által vezetett Kun-Mediátor Kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. Még 1999-ben kezdte el a pénzgyűjtést a helyi OTP volt vezetőjeként a városban jól ismert Marcsi piramisjátékra hasonlító módszerrel. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél. Csakhogy az Interpol által is körözött cégvezetőnek nemhogy fedezete nem volt a beígért hozamok kifizetésére, hanem még engedélye sem a betétgyűjtésre. Dobrai Sándorné ellen 2015 áprilisában adtak ki elfogatóparancsot, a cég felszámolását pedig idén augusztusban rendelték el, ám arra kicsi az esély, hogy a károsultak hozzájussanak a pénzükhöz. Az 1500-2000 károsult veszteségét 10-20 milliárd forint közötti összegre becsülik, a lefoglalt pénz azonban csak 200 milliót tesz ki.

Néhány napja Polt Péter is megszólalt a témában. A legfőbb ügyész egy parlamenti írásbeli kérdésre válaszolva azt nyilatkozta, jövő tavaszig folytatódik a nyomozás a sikkasztási ügyben, amelyben már 793 tanút hallgattak meg. Ezenfelül viszont még mindig vannak ki nem hallgatott sértettek, akik közül hatan külföldi állampolgárok.

Belize idilli hely, természeti kincsekben gazdag, ráadásul több éve offshore-paradicsomként, a pénzmosás hazájaként tartják számon. A helyi szabályozások hiányosságai miatt több csaló is próbált már elrejtőzni a Mexikó mellett fekvő országban. Dobrai Sándornét egy olyan településen fogták el saját lakásában, amelyet az ingatlanbefektetők is szívesen ajánlanak befektetésre. Ambergris (a város neve borostyánt jelent) a Yucatán-félsziget keleti részén terül el, homokos tengerpartja, kristálytiszta tengervize van, szörfölési és búvárkodási lehetőségekkel. A Numbeo nevű nemzetközi ár-összehasonlító oldal szerint az országban igen nagy a drágaság, egy liter tej átszámítva 690 forintba kerül, egy közepes minőségű bor 3500 forintba, míg egy helyi vonaljegyért 700 forintnyi belize-i dollárt kell fizetni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »