Parád a csőd szélén

Parád a csőd szélén

Akár működésképtelenné is válhat Parád község, ha a Heves megyei település képviselő-testülete nem jut megállapodásra a tavalyi költségvetésről és zárszámadásról. Az önkormányzatot tavaly kötelezte a Magyar Államkincstár csaknem 60 millió forint kamatokkal növelt, jogtalanul igénybe vett összeg visszafizetésére. Ennek körülményeiről viszont vita robbant ki. Az állóháború miatt a község nem jut állami támogatáshoz.

Még egy-két hónapig tarthatnak ki a kétezer fős Parád község anyagi tartalékai. Ha addig nem sikerül elfogadni a település tavalyi zárszámadását és költségvetési módosítását, akár csődbe is mehetnek. Erről a település alpolgármestere és az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke beszélt lapunknak. Utóbbi, Szakács Zalán elmondta, a helyi általános iskola finanszírozásával van probléma, ugyanis a Magyar Államkincstár (MÁK) 57 millió forint visszafizetésére kötelezte az intézmény korábbi fenntartóját, az önkormányzatot. A kincstár 2013-ban tartott vizsgálatot, de a feltárt szabálytalanságok miatt a korábbi évekre is kiterjesztették az ellenőrzést.

Hírdetés

Ennek során megállapították, hogy több mint 40 millió forint állami normatívát vett fel jogtalanul az önkormányzat, s az ehhez hozzáadódó kamatokkal együtt 57 millió forintot kellett visszafizetnie a településnek. Elmondta, erre képviselő-testületi döntés nélkül került sor 2014-ben. Hozzátette, azt sem tudni pontosan, miből fizették ki ezt a hatalmas összeget, s milyen forrásokat csoportosítottak át. Márpedig ezt szeretné látni a képviselő-testület. Ahhoz ugyanis, hogy 2015-ben is megkapja a település a működéshez szükséges állami támogatást, el kell fogadni a tavalyi zárszámadást, illetve a költségvetés módosítását. A képviselők viszont eddig két alkalommal már megtagadták ezt. Ráadásul Szakács szerint eltökéltek abban, hogy addig nem is szavazzák meg, amíg nem tisztázza a polgármester, milyen körülmények közt és milyen pénzből fizették vissza a jogtalanul felvett összegeket.

A pénzügyi bizottság vezetője közölte, a község kénytelen volt a lekötött betéteit felszabadítani, s most abból finanszírozzák a működést. Ez a pénz szerinte egy hónapig lehet még elég. Az alpolgármester ennél optimistább volt, szerinte akár két hónapig is kitarthatnak a tartalékok. Nagy István kérdésünkre elmondta, jogos a képviselők igénye, ám a település működését nem lehet veszélyeztetni. Mint mondta, a jogtalanul felvett összegek ügyében feltehetően az önkormányzat és az iskola is felelős. Ennek kivizsgálására ideiglenes bizottságot alakítottak, amit ő vezet. Úgy tudjuk, a bizottság eddig nem tudta feltárni, mi történt, mivel eddig nem tudták meghallgatni az iskola képviselőit sem az ügyben. Ehhez ugyanis a jelenlegi, állami intézményfenntartó, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hozzájárulása szükséges, ám a központ válasza csak a napokban érkezett meg a képviselők megkeresésére.

A hírek szerint Parád polgármestere a pénzek visszafizetését azzal indokolta, hogy túl sok támogatást adtak egyes diákoknak. Megkerestük a településvezetőt, akinél arról érdeklődtünk, miként jött össze (a kamatokkal együtt) csaknem 60 milliós visszafizetendő összeg, illetve hogy miből fizették ki azt. Mudriczki József annyit közölt: „ez nem telefontéma”, majd bontotta a vonalat. Ezután próbáltuk többször elérni az önkormányzatot, ám különös módon ekkor már nem voltak elérhetők. Kerestük az ügyben a Magyar Államkincstárt is, de lapzártánkig nem érkezett válasz a településen végzett ellenőrzésről feltett kérdéseinkre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »