„Pár másodperces határsértésért nem lőhetnek le senkit”

„Pár másodperces határsértésért nem lőhetnek le senkit”

A határ apró, pár másodperces megsértése nem lehet ok a támadásra! Saját szavaival szembesítette Recep Tayyip Erdogant a RIA Novosztyi Latakiában dolgozó haditudósítója. A török elnök mindezt 2012 júniusában mondta, miután a szíriaiak lelőttek egy török harci gépet. Dmitrij Vinogradov a heimimi bázison a Szu–24-es lelövése után uralkodó hangulatról beszélt lapunknak.

Harcias a hangulat a szíriai orosz bázison a Szu–24-es vadászbombázó lelövése után. Az ott állomásozó katonák és az újságírók egyaránt abban reménykednek, az orosz vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő. Az orosz újságíró a történtek után – a katapultáló pilóták egyikének lelövése, a mentésükre indult speciális egységek tűzharcba keveredése – egyértelműsíti, hogy az egyáltalán nem mérsékelt ellenzéknek számító türkmén harcosok szoros kapcsolatban álltak a törökökkel.

– Senki sem számított arra, hogy a bombázókra nem a felkelők, hanem az Oroszország régi partnerének számító török vadászgépek jelentik majd az igazi veszélyt. Ki gondolta volna, hogy Erdogan kockára teszi a szépen alakuló kétoldalú kapcsolatokat?! – fejtegeti Vinogradov, megjegyezve, hogy szó sem lehet véletlenről, ez kegyetlen figyelmeztetés volt, amelyet még bocsánatkérés sem követett. Az újságíró szavait támasztják alá Ahmet Davotoglu kormányfő tegnap Bakuban elhangzott szavai, miszerint a török légierő azért lőtte le az orosz gépet, mert erkölcsileg nem engedhette meg, hogy átrepüljön a Törökország területén a türkmének lakta szíriai régió bombázása előtt.

Hírdetés

Davotoglu beismerésével összecseng a haditudósító következtetése is. Dmitrij Vinogradov szerint az ok nem a pár másodperces határsértés. Ezért nem szoktak lelőni gépeket, mint ahogy nem tette ezt néhány nappal később Izrael sem, és nem lövi le a határt évente több százszor megsértő török gépeket a görög légierő sem. – Törökország nyíltan támogat szíriai dzsihadista csoportokat, míg Oroszország ezeket bombázza. Ankara erre válaszolt, és a határsértés ehhez csak ürügy volt – magyarázza a haditudósító. Az orosz kolléga emlékeztet arra is, hogy milyen üzlet a török elit bizonyos körei számára az Iszlám Államtól a piaci ár feléért, 20 dollárért kapott nyersolaj. Moszkva alaposan beletenyerelt ebbe a virágzó üzletbe, és ez sokaknak nem tetszik. – Aligha hihető, hogy erről a török vezetés nem tud semmit! – veti fel Vinogradov, hozzátéve, hogy Törökország az Iszlám Államhoz igyekvő külföldi terroristák gyülekezőhelye is. Az egyik iraki parlamenti képviselő beszélt a napokban arról, hogy Isztambulban találkoznak a jelentkezők a dzsihadista parancsnokokkal, ezután dobják át őket a határon az iraki Moszulba vagy a szíriai Rakkába. Muvafak ar-Rubai felhívta a figyelmet arra is: a különböző dzsihadista csoportok uralta területek nagyrészt a török határ mentén fekszenek, ami megkönnyíti nemcsak az olaj, hanem ellenkező irányban a fegyver és a harcosok átjutását is. Több forrás szerint az olajbiznisz biztosításában részt vesznek a szíriai türkmének is, akik között ott vannak az Iszlám Állam harcosai is. Nem véletlen, hogy a pilóta lelövése után nem a Szabad Szír Hadsereget, hanem Allahot éltették.

Az elmúlt napokban Latakiában megsebesült három orosz újságíró is, akiket már Moszkvában ápolnak. – Aki háborúba megy, tisztában van ennek a veszélyeivel. Latakia központjában minden este hallatszik a több tíz kilométerrel távolabb zajló lövöldözés, az égre világítórakétákat lőnek ki. A szíriai katonák üdvözlik így az Aleppo elővárosában két év után a bekerítésből kiszabadult bázison lévő társaikat – meséli Dmitrij Vinogradov.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 12. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »