Papíron is véget érhetnek a magyar álmok (Labdarúgás, vb-selejtező)

Papíron is véget érhetnek a magyar álmok (Labdarúgás, vb-selejtező)

A magyar labdarúgó-válogatott ma hivatalosan is elbúcsúzhat a katari világbajnokságon való részvételtől. Marco Rossi együttese a Puskás Arénában 21.45-től San Marino csapatát fogadja, de a versenyben maradáshoz a három pont mellett arra is szüksége lenne, hogy az Andorra vendégeként pályára lépő lengyelek vereséget szenvedjenek, illetve az albánok ne nyerjenek Londonban. A szlovák Filip Glova lesz a mérkőzés játékvezetője. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Az Európa-bajnoki döntős angolok, ha győznek, a lengyelek pedig pontot veszítenek Andorrában, akkor Gareth Southgate csapata nyeri a csoportot és kijut a világbajnokságra. Ellenkező esetben a zárófordulóra maradna a döntés. A lengyelek, ha nyernek, Albánia pedig nem győz Angliában, akkor biztosan az első két hely valamelyikén végeznek. A magyarok hétfőn Lengyelországban zárják a sorozatot.

A Magyar Labdarúgó-szövetség tájékoztatása szerint Kleinheisler László, a horvát élvonalbeli NK Osijek középpályása nem épült fel sérüléséből, így nem játszik a válogatott következő két világbajnoki selejtező mérkőzésén. Továbbá sérülés miatt szintén kikerült a csapatból Bolla Bendegúz és Gulácsi Péter is, akik helyett Spandler Csaba és Szappanos Péter ölti magára a címeres mezt. Egészségügyi okok miatt Willi Orbán sem játszhat, Sallói Dániel pedig azért nem lehet ott, mert amerikai klubja nem engedte el.

Ma a legnagyobb eséllyel Dibusz Dénes nevével kezdődhet a válogatott pályára lépő csapata, hiszen az eddigi meccsek alapján a 30 éves hálóőr áll a kapusrangsorban Gulácsi mögött – amikor az RB Leipzig hazarendelte játékosát, Dibusz védett Andorra ellen a szeptemberi selejtezőn. Ugyanakkor a hálóőr sérülés miatt három élvonalbeli mérkőzést és egy El-csoportmeccset is kihagyott az elmúlt időszakban. Ezeken az összecsapásokon Bogdán Ádám helyettesítette. Múlt héten, az akkor még listavezető Kisvárda ellen tért vissza Dibusz az FTC kezdőcsapatába, ráadásul parádés teljesítményt produkálva.

Hírdetés

„Tény, hogy az elkövetett hibáink miatt már nem juthatunk ki a világbajnokságra. A két vereség Albánia ellen még mindig nagyon fáj. Készülnünk kell a jövőre, ezt már mutatja is a keret, amelyet összeállítottam erre a két mérkőzésre. Néhány játékost azért hívtam be, mert később számítanék rájuk. Remélem, ez ösztönzőleg hat a fiatalok számára, akik ezután még jobban odateszik magukat a klubcsapatukban. Összpontosítanunk kell azokra a fiatalokra, akik ügyesek, rátermettek” – mondta Marco Rossi szövetségi kapitány.

„Bízom benne, hogy a szövetségi kapitány nekem szavazza meg a bizalmat. Úgy kellett teljesíteni az edzéseken, hogy azt érezze, érdemes vagyok arra, hogy a kapuban álljak. Ez volt az elmúlt napok egyik legfontosabb feladata. Szeretném a válogatottmérkőzéseket is hasonló sikerességgel és teljesítménnyel zárni, ahogy azt tettem Kisvárdán” – mondta Dibusz Dénes.

A címvédő francián kívül a világranglista-vezető belga válogatott is kijuthat a világbajnokságra az európai selejtezősorozat kilencedik fordulójában. A francia együttes szombaton fogadja Párizsban a sereghajtó kazah csapatot. Ha a papírforma szerint legyőzi a riválist, akkor megváltja katari repülőjegyét. Didier Deschamps szövetségi kapitány tanítványainak ehhez már egy döntetlen is elég, amennyiben a finnek nem győznek Bosznia-Hercegovina vendégeként.

Az azonos pontszámmal álló olaszok és svájciak között dől el az egyenes kijutás, az Európa-bajnok dél-európaiak ma éppen a svájciakat fogadják Rómában, így ez a meccs dönthet a kérdésben, ám ekkor még nem zárul le közöttük a harc, mivel azonos pontszám esetén első helyen a gólkülönbség rangsorol a sorozatban. Azaz a csoport első helye csak a jövő heti zárókörben dől majd el véglegesen.

A tíz csoportból az elsők jutnak ki a katari világbajnokságra, a másodikok pedig pótselejtezőt játszhatnak a részvételért. Mellettük a Nemzetek Ligájából a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A 12 csapatot három csoportra osztják majd és egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzdenek meg a fennmaradó három helyért.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »