Papírlapok miatt zuhant le az F-16-os vadászgép Spanyolországban

Néhány papírlap miatt zuhanhatott le januárban egy F-16-os vadászgép Spanyolországban. A csütörtökön közzétett francia jelentés szerint lecsúszhatott a helyéről, és véletlenül megváltoztathatta egy kapcsológomb állását néhány pilótafülkében hagyott papírlap, például a felszállás előtti teendőket tartalmazó ellenőrzőlista, s ez okozhatta januárban a dél-spanyolországi Los Llanos de Albacete katonai bázison a 11 halálos áldozatot szedő balesetet.

Az eset közvetlenül a görög F-16-os vadászgép felszállásakor történt.

A francia védelmi minisztérium internetes oldalán megjelent beszámoló szerint "a pilótafülkében lévő papírok – esetleg egy ellenőrzőlista – véletlen helyváltoztatása miatt" megváltozott az F-16-os oldalkormányát szabályozó kapcsoló helyzete.

Hírdetés

A látszólag aprócska hiba miatt felszálláskor az F-16-os jobbra billent, és 7,8 másodperccel később a közeli parkolóhelyen várakozó többi gép közé zuhant, majd felrobbant.

Ez volt a legsúlyosabb katonai légi baleset Spanyolországban 1984 óta, amikor egy Hercules típusú amerikai teherszállító repülőgép zuhant le az észak-spanyolországi Zaragoza tartományban. Akkor 18-an vesztették életüket.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »