Papi találkozót tartottak Bélapátfalván

Papi találkozót tartottak Bélapátfalván

Minden évben a bélapátfalvi apátságban zárul az Egri Főegyházmegye lelkipásztorainak lelkigyakorlata, melyet idén Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi görögkatolikus megyéspüspök vezetett. Ő mondta a záró szentmise homíliáját is június 24-én.

Keresztes Szilárd János evangéliumának ember- és emberségábrázolását elemezte az egybegyűlteknek. „Egyéni életünk buktatóiban, bukásaiban, Egyházunk krízishelyzeteiben szükség van arra, hogy meg tudjunk kapaszkodni Krisztus erejében. Ebben segítenek Szent János evangélista emberábrázolásai.” 

A nyugalmazott főpásztor rámutatott Mária Magdolna nyugalmára, a tanítványok közül pedig kiemelte Péter és János apostol hűségét. Jánosnak elég volt megpillantania az üres sír rendjét, és azonnal tudta, hogy Jézus feltámadt, ahogy azt előre megmondta.

Isten mindent megad hozzá, de nekünk áldozatot kell hozni, hogy ezt a rendet fenn tudjuk tartani. Bárcsak a saját életünkben és az Egyházban is meg tudnánk jeleníteni ezt a rendet! Hiszen az Egyházról úgy gondolkodik a világ, ahogy azt mi, papok bemutatjuk.”

Végül Tamás apostol személyét emelte ki Keresztes Szilárd. Mint mondta, sokszor kell nekünk is megszégyenülnünk ahhoz, hogy megtapasztaljuk Isten jóságát és mindenhatóságát.

Hírdetés

A pandémia miatt nagycsütörtökön elmaradt az olajszentelési szertartás, így ezen a közös Te Deumon került sor erre is.

A jelenlévők megújították papi fogadalmukat, a szentmise végén pedig Ternyák Csaba érsek bemutatta az újmisés atyákat, köszöntötte a jubiláló vas-, arany- és ezüstmisés papokat, majd megemlékezett az elmúlt évben elhunyt lelkipásztorokról.

Végül Kakuk Ferenc érseki irodaigazgató kihirdette a 2021. augusztus 1-jével hatályba lépő személyi változásokat, melyről összefoglalónkban is tájékozódhatnak.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Videó: Szent István Televízió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »