Pápai szentmise a Kossuth téren

Pápai szentmise a Kossuth téren

A Szentatya budapesti apostoli látogatásának csúcspontja, a vasárnapi Kossuth téri katolikus szentmise az egyetlen regisztrációmentes esemény, amelyre a híveknek külön liturgikus kiskönyv (Adoremus) is készült.

A Kossuth térre több százezer hívőt várnak nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is. A hívek beengedését reggel 6 órakor kezdték meg a Kossuth térre, ahova legkésőbb negyed kilencig lehet belépni, utána a Kossuth teret lezárják. A Kossuth téren is a Bazilikánál látott biztonsági szabályok vannak érvényben.

A program szerint Ferenc pápa 9 óra tájban a pápamobilból üdvözli az összegyűlt híveket a Kossuth téren,

Hírdetés

ahol várhatóan a Hiszekegy első szavait hallhatjuk tőle magyarul, a pápai szentmise 9.30-kor kezdődik majd. A Kossuth téren 20 ezer férőhelyet alakítottak ki, akinek nem jutott hely, azok a környező utcákban kihelyezett kivetítőkön tudják követni a szentmisét.

Délután 16 órakor a szentatya a 30 éve alapított Pázmány-egyetemre látogat el, ahol az egyetemi és a kulturális élet képviselőivel, valamint a hallgatókkal találkozik majd.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyik karának meglátogatása szimbolikus jelentőségű, és azt mutatja, a pápa keresi a hit és a tudomány közötti párbeszédet egy sokkal igazságosabb és sokkal békésebb jövő kiépítése érdekében. Az is sokat mondó, hogy a pápa nem az egyetem teológiai karára látogat el, hanem az informatikával és a mestereséges intelligenciával is foglalkozó karra, mivel itt még inkább kifejezhető, hogy a tudományok terén is hittel kell dolgozni.

A pápa egyébként rendszeresen ellátogat Rómában is a pápai egyetemre, és a külföldi látogatásai során is rendre meglátogatja a katolikus egyetemet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »