Pápai kitüntetést kapott Lobmayer Imre piarista szerzetes

Pápai kitüntetést kapott Lobmayer Imre piarista szerzetes

Zsódi Viktor piarista tartományfőnök január 5-én pápai kitüntetést adott át rendtársának, Lobmayer Imrének a szerzetesnövendékek körültekintő és lelkiismeretes képzésében végzett több évtizedes szolgálatáért. A Ferenc pápa által adományozott Benemerenti érdemérem átadására a rend budapesti tartományi székhelyén került sor.

Lobmayer Imre segítségével szerzetesgenerációk nevelkedtek fel a Piarista Rend Magyar Tartományában. Nagy elkötelezettséggel és hűséggel tanította imádkozni a szerzetesek mellett a váci Piarista Gimnázium diákjait is. A középiskolások számára lelkigyakorlatos rendszert hozott létre, amelyet világi munkatársak képzésével és bevonásával valósított meg.

Lobmayer Imre Sch.P. így vallott életéről és hivatásáról: „1976–80-ig tanultam a budapesti Piarista Gimnáziumban, ahol nagyon jól éreztem magam. Különösen az tetszett, hogy sok iskolán kívüli programot is szerveztek piarista szerzetes tanáraim. Elsősorban túrákat gyalog, kerékpárral, kenuval – nyáron és hétvégeken egyaránt.

Már általános iskolában is gondoltam arra, hogy pap legyek. A gimnázium végén már a piarista hivatás vonzását éreztem. Azt láttam benne, hogy szerzetesként különlegesen bensőséges kapcsolatban élhetek Istennel, tanárként és papként pedig nevelhetem az ifjúságot hitre, tudományra, gyakorlati keresztény életre.”

Hírdetés

2015-ben ünnepelte pappá szentelésének 25. évfordulóját, ezüstmisés szentképén a  rendalapító Kalazanci Szent Józseftől származó idézet áll: „Rómában megtaláltam Krisztus szolgálatának számomra legjobb módját a szegény gyerekek szolgálatában, és ezt el nem hagynám semmiért a világon.”

A Benemerenti érdemérmet az arra érdemesek (benemerenti) elismerésére először VII. Piusz pápa adományozta a 19. század elején. A sárga-fehér szalagra felfüggesztett görögkereszt alakú kitüntetés Krisztust ábrázolja.

Forrás: Zsódi Viktor Sch.P. közösségi oldala

Fotó: Szakál Ádám Sch.P.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »