Pápai kitüntetéseket adtak át a magyarországi pápalátogatás szervezőinek

Pápai kitüntetéseket adtak át a magyarországi pápalátogatás szervezőinek

Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa adott át pápai kitüntetéseket azoknak, akik Ferenc pápa áprilisi magyarországi apostoli útjának sikeres szervezésében és lebonyolításában részt vettek. Az eseményre Budapesten, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) székházában került sor december 5-én.

Az eseményen jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke, a püspöki konferencia tagjai, valamint Tóth Tamás, az MKPK titkára.

Michael W. Banach érsek, magyarországi apostoli nuncius elöljáróban elmondta, Ferenc pápa áprilisi apostoli látogatása nemcsak egy történelmi esemény volt, hatása mind a mai napig él a szívünkben.

Közülük azokat, akik szakterületükön kiemelkedőt nyújtottak, kitüntetésben is részesíti.

Ernyey Áron a Szent Szilveszter Rend lovagkeresztjét vehette át. Ezt a kitüntetést Szent X. Piusz pápa alapította 1905-ben. Ennek a rendnek a lovagjai azok a világiak lehetnek, akik az Egyház érdekében végeztek kiemelkedő szolgálatot.

A Benemerenti érdemérmet az arra érdemesek (benemerenti) elismerésére először VII. Piusz pápa adományozta a 19. század elején. Ezt az elismerést azoknak adományozzák, akik a római pápa szolgálatában szereztek érdemeket. Ezt a kitüntetést kapta meg Sebő Balázs, Zalányi-Zolnay Eszter, Fritzné Tőkés Éva és Fecske Orsolya SSS.

Sebő Balázs, az MKPK Titkársága Sajtóosztályának vezetője volt a pápalátogatás egyházi sajtófelelőse. „Ahhoz, hogy az Egyház üzenete sok emberhez eljusson, szükség van a tömegkommunikációs eszközökre. A média képviselőivel tartott kapcsolat a pápalátogatás esetében is különösen fontos volt” – emelte ki a nuncius.

Hírdetés

Az emberek befogadása kiemelt feladat, ám nagyon sok odafigyelést igényel. Senki sem szeret szomorú arcot látni maga körül, a mosoly, a kedves fogadtatás minden érkező számára fontos. A pápalátogatás esetében is igaz volt ez, ráadásul nagyon sok magas rangú személy megfelelő fogadásáról kellett gondoskodni – hangsúlyozta Michael W. Banach nuncius. Ehhez nagy szervezőképességre volt szükség. Zalányi-Zolnay Eszter, az MKPK protokollirodájának vezetője ebben vállalt nagy szerepet.

Persze nem mindenki áll az előtérben, ott vannak azok a segítők, akik a háttérből végzik áldozatos munkájukat. A kulisszák mögött tevékenykedők szolgálatát is el kell ismerni, hiszen rájuk is nagy szükség van. Fritzné Tőkés Éva, az MKPK korábbi vezető munkatársa, aki a pápalátogatás során asszisztensi feladatokat látott el, nemcsak a Szentatya apostoli látogatása során végzett munkájáért, hanem több évtizedes, az Egyház érdekében vállalt szolgálatáért is kapta ezt az elismerést.

A Katolikus Egyház egyik vonzereje az a szépség, melyet fel tud mutatni az emberek számára. Ez látszik az építészetben, az üvegablakokban, az ikonfestészetben, hiszen ezek a művek Isten szépségét jelenítik meg. De vonatkozik ez a liturgikus ruhákra is – mutatott rá a nuncius. Fecske Orsolya festőművész, a Szociális Testvérek Társaságának tagja a pápalátogatás liturgikus ruháit tervezte, a kitüntetést ezért a tevékenységéért vehette át.

– mondta Michael W. Banach érsek, magyarországi apostoli nunciusa.

Ernyey Áron, a Szent István-bazilika gondnokságvezetője, aki egyházi részről a pápalátogatás programigazgatója volt, és aki a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvényirodája vezetőjeként is tevékenykedett, nagy szerepet vállalt ezen egyházi események sikeres lebonyolításban. Szolgálatát a Szent Szilveszter Rend lovagkeresztjével ismerte el Ferenc pápa.

Michael W. Banach érsek, magyarországi apostoli nunciusa a kitüntetések átadása után azt is kiemelte, hogy

Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke a kitüntetettek munkáját megköszönve azt emelte ki, hogy mindazok, akiket felkértek a pápalátogatás szervezési munkálatainak az elvégzésére, azonnal igent mondtak.

Fotó: Lambert Attila

Baranyai Béla/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »