Pánikszerűen menekül Ukrajna lakossága: több ezren akarnak bejutni Romániába

Pánikszerűen menekül Ukrajna lakossága: több ezren akarnak bejutni Romániába

Az orosz katonai invázió miatt pánikba esett emberek ezrei végeláthatatlan sorban várakoztak csütörtökön arra az ukrán-román határon Tereblecea térségében, hogy gyalogosan elhagyják Ukrajnát. Végcéljuk Románia vagy más európai országok városai.

A gyalogosok mellett ukrán rendszámú gépkocsik százai várakoztak belépésre a Tereblecea-Siret határátkelő ukrán oldalán.

Az ukrán hatóságok csak a nőket és a gyermekeket engedik át Romániába. A férfiak közül csak azok léphették át a határt, akiknek az állandó lakhelyük nem Ukrajnában van. Ilyen körülmények között a határátkelő fémkapujánál számos babakocsis vagy gyermekét a karjában tartó nő várakozott átkelésre.

Hírdetés

A menekültek közül sokan csak egy bőrönddel indultak útnak a legszükségesebb holmijukkal.

‘Az emberek riadtak, mindenki menekül, amerre lát, ki a rokonaihoz, ki a hegyvidéki házába, ha van neki ilyen. Bujkálnak, mert a helyzet nehéz’ – nyilatkozta az AGERPRES-nek egy ukrán nő, aki csütörtökön hagyta el az országot.

Egy Litvániában élő ukrajnai fiatal arra kényszerült, hogy a Tereblecea-Siret határátkelőnél próbáljon meg hazajutni, mert Ukrajna északi részét az oroszok támadják.

A Romániába való belépéshez szükséges várakozási idő nagyon hosszú, de ez senkit nem tántorított el a sorban állók közül attól a szándékától, hogy elhagyja Ukrajnát. A határátkelő ukrán oldalán kialakult gépkocsisor jelenleg 3-4 kilométeres. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »