Pánik Brüsszelben: a hollandok keresztbe tehetnek az ukrán társulási szerződésnek

Pánik Brüsszelben: a hollandok keresztbe tehetnek az ukrán társulási szerződésnek

MTI nyomán

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azzal a felhívással fordult egy szombaton megjelent interjújában a holland választópolgárokhoz, hogy az április 6-ára tervezett népszavazáson ne vessék el az Európai Unió és Ukrajna közötti szerződést, mert szerinte ezzel „megnyitnák az utat egy európai válság” előtt.

Három holland euroszkeptikus szervezetnek 300 ezer támogató aláírás megszerzésével sikerült elérnie, hogy

az országban nem kötelező érvényű népszavazást írjanak ki a kérdésről

  „Ne csináljunk ebből a referendumból egy Európáról szóló szavazást. Őszintén remélem, hogy a hollandok nem fognak nemmel szavazni olyan okokból, amelyeknek semmi közük magához a szerződéshez” – mondta Juncker a befolyásos NRC című napilapnak. Az EB első embere ezzel a nyilván nem szándékos, de ettől még bájosan őszinte vallomásban lényegében azt ismerte el, hogy

Hírdetés

az Unió rosszul működik, és népszerűtlen

Így, ha a hollandok úgy értelmezik, hogy az egész EU-ról mondhatnak véleményt, akkor jó eséllyel az elutasító voksok lesznek többen.

„Ha a nem győz az IGEN, akkor annak Oroszország lesz nagy mértékben a haszonélvezője” – tette hozzá a bizottsági elnök.

Az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodás január 1-jén lépett életbe. A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok mellett a politikai párbeszéd erősítése is a célja. Az oroszbarát Viktor Janukovics volt ukrán elnök 2013-ban nem volt hajlandó aláírni a megállapodást, és ez váltotta ki a forradalmat a kijevi Majdan téren, valamint Janukovics bukását is.

Még ha a népszavazás nem kötelező érvényű is, valószínűleg mérvadónak tekintik majd egy olyan országban, ahol az euroszkeptikusok állnak a népszerűségi listák élén. Hollandiában 2017-ben lesznek parlamenti választások.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »