Pánik a kriptopénzpiacon

Pánik a kriptopénzpiacon

Meredeken csökkent a nagy kriptodevizák árfolyama kedden, a Bitcoin, az Ether és a Ripple egyaránt kétszámjegyű veszteséget szenvedett el a piaci pánik által kiváltott masszív eladási hullámban.

A piaci szereplőket megijesztette, hogy Japánban és Dél-Koreában jelentősen visszaesett a virtuális devizák kereskedésének forgalma, ráadásul felerősödtek azok a félelmek, hogy a globális szabályozó hatóságok szigorítják az ellenőrzést.

Közép-európai idő szerint délben a világon legismertebb és legnépszerűbb virtuális deviza, a Bitcoin jegyzése 11 813,30 dolláron, 13,83 százalékos mínuszban állt a luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon, míg a New York-i székhelyű Gemini online kereskedési felületen 13,85 százalékos veszteségben, 11 850 dolláron jegyezték.

Ugyanekkor az egyhónapos lejáratú Bitcoin ügyletek jegyzése a chicagói opciós tőzsdén (CBOE) 11 760 dolláron, 16,54 százalékos mínuszban, míg a chicagói árutőzsdén (CME) 11 845 dolláron, 14,60 százalékos veszteségben állt.

Az eddigi napi minimumon, majdnem 20 százalékos mínuszban, négyhetes mélyponton álltak a jegyzések mind a tőzsdei határidős piacokon, mind az online kereskedési felületek azonnali ügyleteiben. A december közepén 20 ezer dollár körül elért történelmi rekordértékéhez képest a Bitcoin értékének több mint 40 százalékát veszítette el.

A világ második legnagyobb kriptodevizája, az Ether árfolyama több mint 20 százalékkal, míg a harmadiké, a Ripple-é több mint 30 százalékkal esett kedden a kriptodevizaváltó kereskedésekben.

Hírdetés

A Bitcoin piaci kapitalizációja a mostani árfolyamon 208 milliárd dollár, az Etheré 108 milliárd dollár, a Ripple-é pedig 53 milliárd dollár.

Tavaly nagy kilengések mellett rohamosan emelkedett a digitális devizák árfolyama, de az idei év rosszul kezdődött. A befektetők kockázatvállalási hajlandóságát erősen visszavetette, hogy a kriptodevizák forgalmából jelentős szeletet kihasító Dél-Korea piaci felügyeletei drasztikus lépéseket fontolgatnak az „irracionális kriptodeviza befektetési őrület” megfékezésére.

Az ázsiai országban a rendkívül spekulatív kereskedés következményeként a kriptodevizák árfolyama jelentősen magasabb, mint bárhol máshol a világon. A kormány olyan törvénytervezetet készít elő, amellyel betiltják minden kriptopénz kereskedését. A végső döntést még nem hozták meg, a kormányzati szervek még mindig egyeztetnek annak eldöntésére, hogy miként tudnák szabályozni a virtuális devizák piacát.

Dél-Korea és Japán szerepe azután nőtt meg jelentősen, hogy a kínai hatóságok tavaly ősszel szigorúan lecsaptak a kriptodeviza kereskedésre, így betiltották a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtést, majd a jüan leszámolású ügyleteket. A kínai jegybank egyik vezetője a napokban azt javasolta, hogy teljes egészében tiltsák meg a kriptodevizák kereskedését, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, így a bányászást is.

A Bitcoin keletkezését, árfolyamának alakulását semmilyen központi szervezet nem irányítja, és nem ellenőrzi, az a kereslet-kínálat eredményeként alakul ki abban a rendszerben, amely a keletkezését is lehetővé teszi.

Bitcoinhoz jelenleg három módon lehet hozzájutni. Pénzért vásárolható, illetve bármilyen termékért vagy szolgáltatásért cserébe elfogadható ellenértékként. A bitcoinszerzés harmadik módja az úgynevezett „bányászat”. Ekkor a bitcoin-hálózathoz kapcsolódó speciális számítógépek bonyolult matematikai számítási műveleteket végeznek, és a rendszer mindig a számítást elsőként elvégző és publikáló gép tulajdonosának ítéli oda a virtuális fizetőeszközt, mintegy jutalomként.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »