Panaszkodnak a tanárok a Kréta rendszerre

Panaszkodnak a tanárok a Kréta rendszerre

Bár az őszi félév már elkezdődött, több iskolában mégis arra panaszkodnak: akadozik az állami e-napló bevezetése – derül ki a Magyar Nemzethez eljutott pedagógusi jelzésekből. A Krétát, vagyis a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert még 2016 nyarán vezették be a Klebelsberg Központ által fenntartott intézményekbe.

Ennek a hivatalos indoklása az volt, hogy egy olyan új online felületet kívántak létrehozni, amelyen keresztül kényelmesebbé és pontosabbá válhat az iskolai adminisztráció, például a tantárgy-felosztások. Bár a Kréta rendszer elektronikus napló moduljának használatát nem tették kötelezővé, amelyik iskola kérte, kapott hozzáférést ehhez. Ám úgy tűnik, annak használata nem mindenhol zökkenőmentes, ugyanis több pedagógus arról panaszkodik szakmai fórumokon, hogy náluk még nem működik megfelelően az e-napló felülete.

A leginkább lesújtó vélemények szerint a rendszer egyenesen katasztrófa a korábbi digitális naplókhoz képest. De más is azon az állásponton volt, hogy egyelőre használhatatlan. Egy budapesti gimnázium lapunknak nyilatkozó pedagógusa például arról számolt be: náluk a rendszer még be sincs üzemelve, pedig – mivel év eleje van – még folyamatosan változnak az órarendek, és ilyenkor nagyon jó, ha ezeket a módosításokat azonnal lehet rögzíteni. Máskülönben „elég macerás nyomon követni a változásokat, hiszen már nehéz felidézni, pontosan mi volt szeptember elsején vagy másodikán”. Így a pedagógus szerint csak nagy munkával tudják majd utólag adminisztrálni a korábbi órákat, vagy egyáltalán be sem fogják írni azokat. – Inkább arra lett volna szükség, hogy egy olyan rendszert tegyenek országossá, ami már bizonyított, és működik – jegyezte meg a középiskolai tanár.

Hírdetés

A Kréta digitális naplójával kapcsolatban kerestük Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagóguskar elnökét. Mint elmondta, az ő iskolájukban még csak a tantárgyfelosztásra használják a rendszert, így a napló kapcsán nincsen tapasztalata, és hivatalos jelzés sem érkezett a karhoz ilyen ügyben. Ugyanakkor leszögezte: „Minden nagy rendszer bevezetésekor akadhatnak problémák.”

– Nem egyszerű a rendszer kezelése, az biztos – nyilatkozta lapunk megkeresésére Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Elmondta, miután a rendszer még új, a pedagógusoknak nemcsak digitális, hanem papíralapon is vezetni kell a naplót egy tanéven át, ami számára nem azt mutatja, hogy stabil lenne. Ugyanakkor egyéb problémáról nem volt tudomása.

http://mno.hu/

A Kréta rendszert az idei tanévtől a szakképzésben is bevezették, ám úgy tudjuk, ott is sok tanárnak okoz nehézséget a használata. – Nagyon szenvedünk vele, tény és való – mondta lapunknak egy szakképzésben dolgozó pedagógus. Ő többek közt azt emelte ki: ha három különféle szakmát tanuló diákcsoport van egy osztályban, akkor ezt a csoportbontást már nem tudja kezelni a rendszer.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »