Pályázati pénzből korszerűsítene Barót

Pályázati pénzből korszerűsítene Barót

Barót városi tanácsa legutóbbi ülésén hat pályázatról döntött, melyeket az Országos Helyreállítási Alaphoz (PNRR) nyújtanak be középületek energetikai rehabilitációja érdekében. Siker esetén 7,75 millió lej érkezik az erdővidéki kisvárosba. Mindegyikük olyan középület – iskola, kórház és polgármesteri hivatal –, amelynek fenntartása megfelelő szigetelés hiányában jelentősen terheli a költségvetést. Emellett fiatal értelmiségiek Barótra vonzását szolgálná az a hat lakosztályos tömbház, melyet a Béke utca felső végében építenének 2,15 millió lejből.

A tanácstagok mindegyike támogatta, hogy a bibarcfalvi iskolaépület (áfás értéke 1,45 millió lej), a városi poliklinika (1,18 millió), a kórház járóbeteg-rendelőjét és belgyógyászati osztályát magában foglaló épület (1,8 millió), a régi tornaterem (2,29 millió), a régi iskolaépület (1,32 millió) energetikai rehabilitációjára, valamint az iskolai műhelyépület (ezt részlegesen át is kell építeni, ezért 2,34 millió lejt költenének rá) korszerűsítése érdekében pályázzanak. 

Hírdetés

Utóbbi beruházással kapcsolatosan Benedek-Huszár János polgármester elmagyarázta: a részleges átépítés azért szükséges, mert azt néhány éve hiába modernizálták, ha nem felel meg az előírásoknak s nem kapja meg a tűzoltóság engedélyét. Mivel a Baróti Szabó Dávid Középiskola teljes egészében az új épületbe költözik, a jelenleg műhelyként használt épület a Gaál Mózes Általános Iskola tulajdonába kerül át.

Az egészségügyben és tanügyben dolgozó fiatal szakemberek számára a szolgálati lakás az állatorvosi rendelő mellett épülne meg. A típusterveket a minisztérium adja, a tervező feladata a típusterv talajviszonyokhoz való igazítása, a városnak a telekkönyvileg rendezett telket, topográfiai felmérést, geológiai tanulmányt és a településrendezési bizonylatot kell biztosítania. Az épület összterülete 462 négyzetméter, földszintjén, első emeletén és a beépített tetőterében is két-két lakosztállyal, energetikai mutatói pedig a passzívházéhoz közeliek lesznek. Az építkezés összköltsége 2,15 millió lejre emelkedhet.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »