Pályaválasztási nap Érsekújvárban és Udvardon

Pályaválasztási nap Érsekújvárban és Udvardon

Több mint 600 végzős alapiskolás tanulót fogadtak a tájékoztató napon, amelyen 16 érsekújvári és régióbeli középiskola diákja és szakoktatója vett részt a Béke moziban. A pályaválasztási napot az Érsekújvári Munka-, Szociális- Családügyi Hivatal szervezte. Ugyanezen a napon tartottak izgalmas pályaválasztási tájékoztató napot Udvardon, a Majthényi Adolf Alapiskolában.

Az érsekújvári tájékoztató börze résztvevői megtudták a munkahivatal vezetőitől, hogy a munkaerőpiac egyfajta élő organizmus, amely folyamatosan fejlődik és átalakul. Olyan célcsoportot szólítottak meg, akik 5–10 év múlva igyekeznek érvényesülni középiskolásként, vagy egyetemistaként a munkaerőpiacon. A munkahivatal dolgozói rendkívül fontosnak tartják összehangolni az iskolák kínálatát a munkáltatók elvárásaival.

„Nagy kár, hogy nincs itt minden középiskola, de nagyon örülök azoknak, akik bemutatkoznak. Hosszan gondolkodtunk azon, rendezzünk-e tájékoztató börzét. Arra a döntésre jutottunk, hogy nagy szükség van a végzős alapiskolásoknak a kellő tájékoztatásra, hogy jól döntsenek” – mondta Rudolf Hlavács, a munkahivatal igazgatója. Vladimír Gubiš, Nyitra Megye Önkormányzata kulturális és oktatási osztályának a vezetője a Béke moziban rendezett találkozón bemutatta a 15 éve kiadott, évente frissített Iskolai Szerviz tájékoztató füzetet. Már előkészületben, mi több nyomdakész állapotban van a 2023/2024-es tanévre szóló kiadvány, melyet januárban Nyitra megye minden alapiskolájába eljuttatnak.

A bemutatkozó érsekújvári középiskolák közül már a bejáratnál találkoztunk az egészségügyi középiskola diákjaival és oktatóival. Egészségügyi nővéreket és masszőröket képeznek az intézményben, és experimentális szakot nyitottak leendő podológusok, lábápolók számára. A magyar végzős alapiskolások számára négyéves nappali képzésen gyakorló nővér, masszőr szakot kínálnak, érettségit követő képzésen gyakorló nővér, masszőr és podológus kétéves továbbképzést. Egyéves továbbképzésük van a leendő segédápolók számára. A diákok gyakorlati képzését az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet egyes osztályain, valamint az érsekújvári térségbeli szociális és más egészségügyi intézményeiben végzik a diákok. Szakmai bemutatót tartottak a Jedlik Ányos Elektrotechnikai Középiskola és Kereskedelmi Akadémia diákjai, pedagógusai. A leendő diákok elektrotechnika szakon folytathatják a tanulmányaikat, és a harmadik évfolyamtól választhatják az elektroenergetika szakot, vagy a számítógéprendszerek szakirányzatot.

Hírdetés

Az információs és hálózati technológiák szakot választókat is felkészítik a majdani egyetemi képzésre. Az iskola szorosan együttműködik a leendő munkaadó cégekkel. Mária Zajičková, a nagysurárnyi műszaki szakiskola pedagógusa elmondta, mechanikusokat, elektrotecnikusokat képeznek, együttműködve az érsekújvári Osram társasággal. A fémmegmunkáló szakon kívül újabban a vasúttársaságnak nevelnek utánpótlást, a gyakorlati képzés során a diákok már a leendő munkahelyükön ismerkednek a szakma fortélyaival. A tanulmányokat sikeresen befejezőknek garantálják az elhelyezkedést. A vendéglátópipari szakiskola diákjai színes koktélokat kevertek, gyümölcsöt faragtak a tájékoztató napon.

Ugyanezen a napon az udvardi Matjhényi Adolf Alapiskola tanulóinak és szüleinek tartottak tájékoztatást a TANDEM nonprofit szervezet lelkes csapata jóvoltából. Különböző játékokkal és szituációs gyakorlatokkal segítették a diákoknak megfogalmazni erősségeiket és jövőbeni céljaikat.

A kora délutáni részben, amelynek központi eleme volt az úgynevezett élő könyvtár, az udvardi végzős tanulók elbeszélgettek egy-egy szakma képviselőjével. Informatikus, pszcihológus, egészségügyi nővér, könyvelő is akadt a bemutatkozók között.

Találkoztunk Bajkai Viktóriával, az érsekújvári Babka kézműves pékség alapítójával, vezetőjével, aki elmondta, hiány van szakképzett, elhivatott pékekből a térségben, nem olyan egyszerű megfelelő munkaerőt találni. Emellett különféle alternatív programok zajlottak az osztálytermekben. Az időgépben lefényképezkedtek a fiatalok különféle hivatások, foglalkozások egyenruháiban, vagy a szakmára jellemző tárgyakkal. A tágabb térség középiskoláiból, és az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumból is érkeztek diákok, pedagógusok a tájékoztató napra, akik a diákéletről, a foglakozásokról számoltak be az érdeklődőknek, pont úgy, mint ahogy azt a nemrég megrendezett nyílt napokon tették.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »