Pályakezdő vagy? Ilyen hivatalos kötelezettségeid vannak

Pályakezdő vagy? Ilyen hivatalos kötelezettségeid vannak

Sok diák már a sikeres érettségik és államvizsgák után van, ilyenkor a legtöbben munka után néznek. Rengeteg diáknak fejtörést okoz, hogy a tanulmányaik befejeztét követően milyen kötelezettségeik vannak a Szociális Biztosító felé, illetve milyen juttatásokra jogosultak. Az alábbi összefoglalóval most nekik szeretnénk segíteni. 

Amennyiben az abszolvens tartós munkaviszonyba áll, semmilyen kötelezettsége nincs a Szociális Biztosító felé, ezt a munkáltatónak kell teljesíteni. Abban az esetben, ha vállalkozni kezdenek, a kötelező biztosítást a Szociális Biztosítóba való bejelentkezés után egy évvel kell csak fizetniük.

Amennyiben külföldre mennek dolgozni vagy tanulni, azt nem kell bejelenteniük a Szociális Biztosítóba. Arra is van lehetőség, hogy önkéntesen fizessenek biztosítást”

– mondta Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője. 

A Szociális Biztosító hat segédpontot állított fel a különböző szituációkra. 

Külföldre utazom, nem lépek munkaviszonyba

Abban az esetben, ha a diák a tanulmányai befejeztét követően pihenni, kirándulni szeretne, és még nem áll munkába, semmilyen kötelezettsége nincs a Szociális Biztosító felé. Semmit sem kell bejelentenie, nem kell regisztrálnia, illetve illetéket sem kell fizetnie. 

Részesülhetek munkanélküli segélyben?

Mivel a diák a tanulmányai alatt nincs automatikusan biztosítva és senki sem fizet utána biztosítást, így a tanulmányai befejeztét követően nem jogosult munkanélküli segélyre.

Az állam csupán egészségbiztosítást fizet a diák után, ami az egészségügyi ellátást (betegség, baleset, kezelés esetén) biztosítja.

Hírdetés

Az egészségügyi biztosítás azonban nem tartozik a Szociális Biztosító hatáskörébe. 

Önkéntesen kötök biztosítást

A diák egyes biztosításokat már 16 éves korától fizethet a Szociális Biztosítónak. Bővebb információkat erről a a Szociális Biztosító weboldalán, a díjmentesen hívható telefonszámon, illetve a biztosító szlovákiai fiókjaiban tudhatnak meg.

Ez azért lehet hasznos, mivel amennyiben kellő ideig tartott ez az önkéntes biztosítás, a diák munkanélküli segélyben részesülhet. 

Árvasági nyugdíjban részesülök

Külön szabályok vonatkoznak azokra a végzős tanulókra, akik árvasági nyugdíjban részesülnek. Amennyiben a diák-árva árvasági nyugdíjat kap, a tanulmányai félbeszakítása esetén azt be kell jelentenie a Szociális Biztosítóba.

Ha ezt elmulasztja, vissza kell fizetnie a biztosítónak az árvasági nyugdíjat. 

Állandó munkaviszonyba lépek

Akadnak diákok, akiknek már világos elképzeléseik vannak a jövőjükkel kapcsolatban. A tanulmányaik befejeztét követően rögtön munkaviszonyba akarnak lépni.

Vállalkozni kezdek

Végső soron pedig vannak azok, akik vállalkozásba kezdenek. A szociális biztosítás összege évről évre emelkedik, így nagy segítség a pályakezdő diákok számára, hogy a Szociális Biztosítóba való bejelentkezés után ezt még egy évig nem kell fizetniük.

Tehát, aki 2024-ben váltotta ki a vállalkozói engedélyét, annak csak 2025-től kell fizetnie a szociális biztosítást.

Az egészségügyi biztosításra ez nem vonatkozik, azt már a kezdetektől fizetni kell. 

A témával kapcsolatban bővebb információkat a Szociális Biztosító weboldalán találnak. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »