Palesztin győzelem az Iszlám Állam felett

Palesztin győzelem az Iszlám Állam felett

Palesztin fegyveres csoportoknak heves harcok árán sikerült kiűzniük csütörtökön az Iszlám Állam (IÁ) tagjait a Damaszkusz déli részén lévő Jarmúk menekülttáborból, amelyet a dzsihadista szervezet az előző nap vont ellenőrzése alá – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A palesztin harcosoknak több más felkelőcsoport is segített az IÁ elleni küzdelemben. A londoni székhelyű emigráns szervezet szerint az összecsapásokban hárman meghaltak. A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) úgy tudja, hogy a harcokban hatan vesztették életüket és 17-en sebesültek meg. Anvar Abdel-Hádi, a PFSZ szíriai politikai igazgatója szerint a dzsihadistákat a menekülttábor perifériájára szorították.

A körülbelül 2 négyzetkilométer területű tábor Damaszkusz központjától 7 kilométerre található, a létesítményben korábban 150 ezren tartózkodtak, mára azonban 18 ezerre csökkent az ott lakók száma. Korábban lázadócsoportok kezén volt, de azok 2014 februárjában kivonultak onnan. Azt követően már csak a Bassár el-Aszad elnök ellenzékének számító palesztin fegyveres szervezetek maradtak ott. A lakók élelmiszer-, víz- és gyógyszerhiánytól szenvednek, mert a kormányerők egy éve szinte teljes zárlat alá vették a létesítményt.

Hírdetés

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatala (UNRWA) csütörtökön „rendkívüli aggodalmát” hangoztatta a menekülttáborban zajló harcok miatt, amelyek 3500 gyereket is érintenek.

Az IÁ tavaly nyáron Szíriában és a szomszédos Irakban jelentős nagyságú területeket vont ellenőrzése alá, s azokon iszlám kalifátust kiáltott ki. A dzsihadisták elsősorban Bassár el-Aszad elnök kormánya ellen harcolnak, de számos felkelőcsoporttal is ellenséges a viszonyuk.

A szíriai kormányerők az utóbbi időben egyre több kudarcot voltak kénytelenek elszenvedni: szerdán az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges an-Nuszra Front fegyveresei elfoglalták tőlük a jordániai határon lévő naszíbi átkelőt, néhány nappal korábban pedig Idlíb is kikerült a kormány ellenőrzése alól.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »