Paks II zöld alternatívája

Múlt heti posztunkban mi is igyekeztünk megmondani a frankót Paks bővítése kapcsán. Tízmillió energetikai szakértő országában azzal érveltünk, hogy Magyarországon az atomenergiának jelenleg nincs életképes alternatívája. Ezzel sokan nem értenek egyet, olvasónk arról próbál meggyőzni minket, hogy a szélenergia nem csak biztonságosabb, de olcsóbb is. Virágozzék ezer virág: következzenek az ő érvei!

Az orosz befektető 6000 milliárd forintból ígéri megépíteni Paks II-t, ami természetesen csak egy szerény becslés, ez a szocsi olimpiai költségei és az ilyen tendereket általánosságban jellemző korrupció alapján jóval magasabb lesz. Ám ha valami csoda folytán mégsem merülnek fel „előre nem kalkulálható költségek”, a tervezett projekt így is közel hétszer drágább lesz, mintha ugyanezt az energiát szélerőművekkel termelnénk meg.

Hírdetés

Hogy nem a levegőbe beszélek, álljon itt egy egyszerű számítás. Az új atomblokkal ugye 3 gigawatt teljesítményt remélnek a tervezők. Ez azt jelenti, hogy 6000 milliárd forinttal számolva fajlagosan egy megawattnyi energia kinyerése 2 milliárd forintba fog kerülni. Egy két megawattnyi energiát termelő szélturbina költsége kb. 600 millió forint, vagyis egy megawatt ára „csupán” 300 millió forint. (Ráadásul a szélenergia évről évre olcsóbb lesz, a tendenciáról bővebben németül tudók itt találnak infót.) Természetesen sok függ a technológiától és a beruházás volumenétől, de az arányok jól érzékeltetik a nagyságrendbeli különbséget.

Bővebben!


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »