Pakisztán orosz föld-levegő rakéták vásárlására készül

Pakisztán orosz föld-levegő rakéták vásárlására készül

Pakisztán szerint új fajta légvédelmi rakétarendszer beszerzésére van szükség a legutóbbi Balakot incidens miatt. Ugyanis egy tucat indiai Mirage 2000 típusú vadászgép átlépte a határt és szerintük terrorista létesítményeket bombáztak Pakisztán területén.

Pakisztán éppen ezért egy több millió dolláros védelmi szerződést készül aláírni Oroszországgal, melynek keretein belül föld-levegő rakétákat és egyéb légvédelmi eszközöket vásárolnának. Pakisztáni katonai szakértők ezért tanulmányozzák az orosz Pantsir típusú légvédelmi rakéta rendszer beszerzésének lehetőségét.

Az indiai védelmi minisztérium szerint Pakisztán a legmodernebb fegyvereket kívánja beszerezni, hogy szembe tudjon szállni Indiával. Éppen ezért most tankokat, légvédelmi fegyvereket és föld-levegő rakétákat kívánnak beszerezni Oroszországtól.

Hírdetés

A Pantsir egy vegyes, géppuskából és rakétákból álló összetett légvédelmi rendszer, melyet kisebb katonai egységek és területek védelmére alakítottak ki ellenséges vadászgépek és helikopterek ellen. Ezen kívül alkalmas cirkáló rakéták és egyébb irányított eszközök megsemmisítésére. Az észlelési területe 36-40 kilométer és az ellenséges célpontokat 20-30 kilométeres körzetben képes elpusztítani.

Oroszország ezt a légvédelmi rendszert eddig az Egyesült Arab Emirátusoknak, Iraknak és Szíriának adta el.

India és Pakisztán között akkor romlottak meg újra a kapcsolatok amikor még februárban a Jaish Al-Mohamed nevű pakisztáni központú terror szervezet megtámadott egy indiai katonai konvojt és megölt 40 indiai katonát Kashmirban. Ezért India légi támadást hajtott végre Pakisztán Balakot körzetében, melynek során a terror szervezet táborát bombázta.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Sputnik News)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »