Pajzán viccek és szexualitás. Megfejtették Anne Frank naplójának olvashatatlan szövegét

Pajzán viccek és szexualitás. Megfejtették Anne Frank naplójának olvashatatlan szövegét

A kutatók megfejtették Anne Frank világhírű naplója két eddig olvashatatlan oldalának szövegét. Az amszterdami Anne Frank Alapítvány kedden mutatta be a szövegeket, amelyeket digitális fotótechnológiával tettek olvashatóvá.

Frank a naplójának 78. és 79. oldalát vastag barna színű papírral ragasztotta le, ezért napjainkig olvashatatlanok voltak. A 13 éves lány 1942. szeptember 28-án írt sorai vicceket és egy bekezdést tartalmaznak a szexualitásról.

Képtelen elnyomni mosolyát bárki, aki elolvassa ezeket a most felfedezett bekezdéseket. A pajzán viccek a felserdülő gyerekek között klasszikus beszédtémák. Ezek nyilvánvalóvá teszik, hogy Anne mindenekelőtt egy átlagos lány volt” – mondta Frank van Vree, a holland háború-, holokauszt- és népirtáskutató központ igazgatója.

– írta Anne nem egészen három hónappal az előtt, hogy családjával és egy másik zsidó családdal elrejtőzni kényszerült egy amszterdami ház titkos melléképületében.

Hírdetés

A szexualitásról írt oldalon Anne leírja, hogy egy lánynak 14 éves kora körül lesz először havi vérzése, ami “annak a jele, hogy megérett arra, hogy viszonya legyen egy férfival, de természetesen ezt nem teszi meg az előtt, hogy férjhez menne”.

A szakemberek szerint az újonnan felfedezett szövegek, ha együtt tanulmányozzák azokat a napló többi részével, többet fednek fel Anne írói fejlődéséről, mint a szex iránti érdeklődéséről.

A bujkáló Frank családot 1944 augusztusában besúgták, és a nácik elhurcolták. Anne 15 évesen, 1945 elején halt meg tífuszban a bergen-belseni koncentrációs táborban. A kamaszlánynak az amszterdami rejtekhelyen írt naplója a világ egyik legolvasottabb műve, 67 nyelven, több mint 30 millió példányban kelt el.

HNonline.sk/Reuters/MTI

Nyitókép: Theatre Bath


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »