Packázik a Facebook egy fontos magyar közintézménnyel

Packázik a Facebook egy fontos magyar közintézménnyel

Nyílt levélben tiltakozik a Facebooknál (Meta) az Országos Széchenyi Könyvtár az intézmény netes elérhetőségének a tiltása miatt.

A posztokban nem szerepelhet a könyvtár domaincíme, az oszk.hu, mert a közösségi oldal automatikusan törli a linket – írja az RTL.

A Facebook szeptember 3. óta töröl minden olyan linket a hozzászólásokból, amely tartalmazza az oszk.hu domaincímet

– közölte az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).

Az intézmény szerint a Facebook kiberbiztonsági okokra hivatkozva jár el, pedig az oldal rendelkezik a szükséges biztonsági tanúsítványokkal. Az OSZK állítása szerint még figyelmeztetést sem kaptak a döntésről.

Hírdetés

„Az Országos Széchényi Könyvtár 1802 óta Magyarország nemzeti könyvtára, az írott kulturális örökség őrzője és terjesztője. Online tartalomszolgáltatásaink nélkülözhetetlen forrást jelentenek mindazok számára, akik hozzá akarnak férni ehhez az örökséghez. (…) Tilos leírni az „oszk [pont] hu” karakterláncot is.

Az OSZK-ra hivatkozni próbáló felhasználókat törléssel fenyegetik”

– közölte a könyvtár.

A könyvtár tiltakozik a „cenzúrázás” és az olvasók „fenyegetése” ellen, és követelik a megcsonkított posztok visszaállítását. Ennek érdekében és tiltakozásul nyílt levelet írt Mark Zuckerbergnek, a közösségi oldal tulajdonosának.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »