Óvodai beiratkozások Pozsonyban, Szencen és Félen

Óvodai beiratkozások Pozsonyban, Szencen és Félen

Az idei óvodai beiratkozásokkal kapcsolatban kerestük meg a főváros, illetve annak közvetlen közelében lévő magyar óvodákat.

A Pozsonypüspöki Alapiskola és Óvoda izgatónője, Nagy Mónika ismertette, egyelőre 24 kérvényt vett át a szülőktől. Az óvodai beíratások azonban még folyamatban vannak, mivel nem mindenkinek sikerült orvosi igazolással együtt leadni a beiratkozási kérvényt, ezért feltehetőleg ez a szám magasabb lesz.

Pozsonypüspökin évente hasonló a beiratkozási kérvények száma, tehát 20 körül mozog, mivel kis nemzetiségi óvodáról van szó Pozsony kertvárosában

– mondta az igazgatónő.

Ismertette, az első osztályba való beiratkozásokkal ellentétben az óvoda esetében nincs szükségük nagyobb kampányokat szervezni, mivel nagyon kevés az óvoda Püspökin a fiatal családok számához képest.

Mivel mi Óvoda és Alapiskola vagyunk egy, szorosan egymásra épülő intézmény, az oviba való felvétel egyik legfontosabb feltétele, hogy az iskolánkban folytassa a gyermek tanulmányait. Továbbá előnyben részesítjük azokat a gyermekeket, akiknek már hozzánk jár a testvére és természetesen, akik állandó lakhelye Püspökin van. Sokan úgy gondolják, hogyha az anyuka vagy apuka hozzánk járt oviba, akkor a gyermeke is automatikusan a magyar oviban fog játszani, de utána viszont szlovák alapiskolába viszi át

– mondta Nagy Mónika.

Az igazgatónő kiemelte,

a szülőknek meg kell érteniük, hogy a magyar óvoda a magyar iskolára készít fel.

Az írás, olvasás, környezetismeret alapjai, zenei nevelés, a számfogalom megismerése stb. magyarul történik a hét minden napján. A megszokott barátok a magyar iskolában maradnak, a tanítás, a kommunikáció, a játék nyelve pedig az oviban a magyar. Ha ezt a gyermek a három év alatt megszokja, nagyon nehezen éli meg a környezet és a nyelv váltását, a barátok elvesztését az iskolában.

Úgy érzem, a szülők egyre inkább értik már ezt, és választják a magyar iskolát is, hiszen ebben az évben 21 nagycsoportost írattak be a jövő év első osztályába

Hírdetés

– hangsúlyozta Nagy Mónika.

Turján Melinda, az Augusztus 29. utcai óvoda igazgatónője ismertette, intézményükben magyar és szlovák nyelvű óvoda is működik.

Idén 88 volt a beíratott gyermekek száma, ebből 35 a magyar gyermek.

Mint pontosította, ez utóbbiak közül vannak olyanok is, akiknek nem magyar az anyanyelve, de gyermekeik számára igényelték a magyar osztályt.

A szenci Szenczi Molnár Albert Óvodába idén 22 kisgyermek lett beíratva, ismertette Méry Beáta igazgatónő. Ugyanakkor május 31-ig még lehetőség van a gyerekek beíratására postai úton.

Ez a létszám állandónak számít Szencen, általában minden éven 18-20 körül van a beíratott gyermekek száma.

Habár voltak olyan idők, amikor 30 gyerek is volt a szenci óvodában, tette hozzá az igazgatónő.

Idén a szülők megszólítását és a beiratkozási kampányokat nehezítette a koronavírus-járvány. Szencen a beiratkozások előtt hagyományosan áprilisban nyílt napokat is szoktak tartani, idén azonban erre nem került sor. Ugyanakkor a szülőket igyekeztek az online térben, avagy a közösségi oldalakon keresztül megszólítani.

Méry Beáta elmondta,

óvodájukba nem csak Szencről, de a környékbeli falvakból is érkeznek gyermekek. Több szülőnek ugyanis fontos, hogy gyerekeik magyar tanítási nyelvű intézményeket látogassanak, nem pedig vegyes (szlovák-magyar) tannyelvűeket.

A Pozsony környéki falvakban ugyanis mindig kevesebb a magyar, ezáltal alacsonyabb a magyar gyerekek létszáma a helyi óvodákban és alapiskolákban, amelyek így gyakran összevonva működnek a szlovák tanintézményekkel.

A Féli Óvoda igazgatónője, Méry Irén ismertette, idén kiemelkedően magas lett a beiratot gyermekek száma Félen.

Összesen 17 kérvényt vettek át, ami az előző évekhez képest, amikor is 9 vagy még alacsonyabb volt a beíratott magyar ovisok száma, igazán kiugró aránynak minősül.

Az igazgatónő szerint mindennek az lehet az oka, hogy Félen magyar alapiskola is működik, így a gyermekek egyenesen átléphetnek a magyar óvodából a magyar alapiskolába. Többek között ez okból íratja sok szülő a környékbeli falvakból is éppen Félre gyermekét. Emellett azokból a környező községekből is érkeznek hozzájuk gyerekek, ahol nincsen magyar óvoda. Nagyon sok óvodás érkezik hozzájuk Csákányból, Gombáról vagy akár Csenkéről. De vannak ovisaik Illésházáról, Kismagyarról, vagy Tonkházáról is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »