Óvatosan a karácsonyi lakomázással, számos egészségügyi problémát okozhat!

Óvatosan a karácsonyi lakomázással, számos egészségügyi problémát okozhat!

Az ünnepek alatti lakomázás számos egészségügyi problémát okozhat, az emésztőrendszeri betegségekben szenvedőknek különösen óvatosnak kell lenniük a túlevéssel – hívta fel a figyelmzet az Szlovák Obezitológiai Egyesület alelnöke, Peter Minárik.

Minárok figyelmeztetett a halcsont megakadására vagy a túlzott alkoholfogyasztásra is, mely az ünnepek alatt jellemző probléma.

“Egészségügyi kockázatot jelent a szélsőséges túlevés, különösen azoknál az embereknél, akik emésztőrendszeri betegségekben szenvednek, mint például az epekő, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, vagy krónikus, nem specifikus bélgyulladás.”

pontosította a szakértő.

Az extrém túlevés következtében rosszullét, hányás, felfúvódás, hasmenés, görcsök, esetenként pedig láz is jelentkezhet. Ilyen esetben a szakértő egy kis koplalást vagy szigorú rövidtávú diétát javasol. Javíthat a közérzeten a tea- és ásványvízfogyasztás, a kömény- és zöldségleves, valamint az egyszerű főtt krumpli.

Hírdetés

“Orvosságok közül a Smecta, az állati szén, hasnyálmirigy-enzimek, hasmenés elleni probiotikumok”

Az orvos felkeresésére a szakértő szerint besárgulás, erős, intenzív fájdalom, a szél és székletmegállás, magas láz, valamint az ajak vagy a szemhéj erős megduzzadása, nehézlégzés esetén szükséges.

Minárik arra is figyelmeztet, hogy egészségügyi gondokat okozhat az ünnepek alatt a túlzott alkoholfogyasztás is. Ilyen esetben szükséges megnövelni a nem alkoholtartalmú folyadékbevitelt. Legjobb a gyümölcslé, a citromos ásványvíz, gyógynövényteák, probiotikumtartalmú italok, ahogy a testmozgás is, ami gyorsítja az alkohol kiválasztását a szervezetből.

A szakértő óva int a halszálka felső légútban való megakadása okozta egészésügyi problémákkal szemben is. Ha sem köhögéssel, sem vízfogyasztással nem sikerül eltávolítani a szálkát/csontot, orvosi beavatkozás szükséges.

Ugyancsak mértéktartónak kell lenniük a cukorbetegeknek, a diétájuk nagyobb mértékű megsértése hiperglikémiát okozhat.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »