Óvakodj a háziorvosodtól!

Óvakodj a háziorvosodtól!

A holland Herman Koch népszerű írónak számít hazájában, sőt a nemzetközi könyvpiacon is, ugyanakkor kíváncsi lennék, háziorvosa vajon mennyire kedveli a szatirikus társadalmi regényeivel hódító szerzőt.

Legújabb, magyarul nemrég megjelent könyvének főhőse ugyanis egy viszonylag jómódú, ugyanakkor felettébb kritikus és cinikus képviselője a fent említett hivatásnak, akit finoman szólva sem tölt el örömmel, hogy jobbára csúcsértelmiségiekből és felkapott művészekből álló klientúrájára figyelmet szenteljen, nem is beszélve a kölcsönösen színlelt jó viszonyból következő premierekről és kiállításmegnyitókról, amelyeken bájos feleségével együtt időnként részt kell vennie. Hősünket undorral tölti el a megereszkedett bőrredők mögött feltáruló emberi test megannyi romlásjele – erről bőven értesülhetünk fanyar humorú belső monológjaiból. Mintha maga a szerző is hasonló hozzáállással vizsgálná hazája kissé kappanhájas, de azért összességében még mindig elég életképes társadalmának felső középosztályát.

Hírdetés

És a diagnózis nem túl biztató: a jómód és a felszínes kedélyesség mögött üresség tátong, amelyet a regényben feltűnő fontosabb mellékszereplők – az ismert színházi színész és neje, az Egyesült Államokba szakadt menő öreg holland rendező és szemtelenül fiatal, gyönyörű barátnője – mindenféle kétes vágyakkal igyekeznek kitölteni ideig-óráig. A színpad pedig, ahol a regény lassan, ugyanakkor egy jobb thrillerfilmmel vetekedően feszült felvezetése után az említett szereplők közötti drámai konfliktus végül kifejlődik, maga a címben megidézett helyszínnel azonos. Az említett élveteg színész medencés nyaralója ad otthont a kompániának, amelynek tagjai között mindenféle – korántsem ártatlan, de elsőre nem annyira veszélyesnek látszó – vonzalmak és érdekek bontakoznak ki.

Főhősünk a színész kívánatos nejére hajt, két kiskorú lánya közül a nagyobbik látszólag a vendéglátó család idősebb fiával ismerkedik, miközben a nyaralás önfeledt pillanatai mögött egyre inkább felsejlik egy közelgő, minden szereplő életére kiható drámai esemény, amely utólag is sok történésnek más értelmet ad. Koch bravúrja nem merül ki csupán annyiban, hogy a fenti szüzsét biztos kézzel bontja ki, és ugyanilyen magabiztossággal tartja ébren a feszültséget is. A szöveg igazi erényét mindenekelőtt a regény főhősének azok a nemegyszer kimondottan eredeti tűnődései adják, melyek többek között a férfiak evolúciós sajátosságairól, a külföldön új életet kezdő hollandokról vagy éppen a belterjes művészeti világokról szólnak.

(Herman Koch: Nyaraló úszómedencével. Ford.: Wekerle Szabolcs. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2016. Ára: 3990 forint.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »