Ötvenezres tüntetés Ausztriában, lázadnak az olaszok és a lengyelek

Ötvenezres tüntetés Ausztriában, lázadnak az olaszok és a lengyelek

Tegnap Bécsben több tízezren vonultak utcára a kormány járványellenes intézkedései miatt – írja az Erdély.ma bécsi munkatársa. „Nem kérünk a diktatúrából!”, „Békét, szabadságot!” és ehhez hasonló transzparensekkel tiltakoztak a demonstrálók. A tömeg folyamatosan azt skandálta, hogy a kancellárnak, Kurznak távoznia kell.

wochenblick.at tudósítása arról számol be, hogy a tüntetés dél körül kezdődött, de már 10.30-kor egy nagyobb csoport (a mozgalom saját weboldallal is rendelkezik www.hygienediktatur.com) egy művészi performansszal lepte meg a jelenlévőket, amelyben a vírusellenes intézkedések élet- és emberellenes mivolta elé állítottak görbe tükröt.

12 körül egy videófelvétel érkezett a Wochenblick főszerkesztőjéhez, miszerint egy buszt, amely a tüntetés helyszínére szállított volna utasait, körülbelül 50 rendőr tartóztatja fel Salzburg környékén.

Érdemes belenézni a bécsi tüntetésről készült videófelvételekbe: 13.45-kor már körülbelül 5.000 ember volt a Hösök tere előtt található Mária Terézia téren. 14.30 körül már nagyjából 10.000 ember vonul a Ring-en. 14.45-kor videófelvétel is készül, amin jól látható, hogy nem szélsőjobbos megmozdulásról van szó. 15 órakor már egyértelmű, hogy a létszám messze több mint 10.000.

Hírdetés

Ötvenezres tüntetés Ausztriában, lázadnak az olaszok és a lengyelek

Ellentüntetőként szélsőbaloldali kommunista ANTIFA is képviseltette magát, mintegy 50-en kezdetek kisebb akcióba. Az anarchisták azt kiabálták a tüntetőknek, hogy „Titeket is beoltunk!”.

Az esemény 18 óra körül ért véget, ekkora mintegy 50 ezer ember gyűlt össze az osztrák fővárosban. A tömeg békésen viselkedett.

Hasonló tiltakozási hullám söpör végi több Európai országban. Lengyelországban több ezer vendéglős jelezte, holnap, azaz január 18-án a tiltások ellenére kinyitják a boltjaikat. Ugyancsak lázadás közeli állapotok vannak Olaszországban. A tiltások ellenére rengeteg helyen egyszerűen semmibe vették a kormány intézkedéseit. „Én kinyitok” felkiáltással mozgalmat is szerveztek, ehhez eddig mintegy ötvenezer étterem- és bártulajdonos csatlakozott.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »