Ötvenéves kamionsofőr is lesz a tokiói olimpia úszói között – fotók

Ötvenéves kamionsofőr is lesz a tokiói olimpia úszói között – fotók

Siphiwe Baleka megcélozta az 1992-es olimpiát, de nem sikerült megúsznia a 100 gyors szintjét. Három évtizeddel később 50 gyorson indulhat Tokióban.

Minden idők legidősebb olimpikon úszójává válik július végén Siphiwe Baleka, aki 50 évesen kapja meg az esélyt, hogy képviselje Bissau-Guineát Tokióban. Baleka története több szempontból is példátlan. Az Egyesült Államokban született és nőtt fel, itt kezdett el profi szinten úszni, majd a Yale Egyetem hallgatójaként próbált kijutni az 1992-es barcelonai olimpiára – ekkor még Tony Blake-ként, hisz a törzsi eredetű Siphiwe Baleka nevet néhány évvel ezelőtt, egy Dél-Afrikában tett látogatása után vette fel – írja a SwimSwam és Swimming World alapján az eurosport.hu.

Miután a barcelonai kvalifikáció nem jött össze (100 méter gyorson elmondása szerint körülbelül nyolc tized kellett volna a kijutáshoz), teljesen elveszítette a motivációját és a lendületét, és az úszástól is eltávolodott. Végül azok után tért vissza a sportághoz, hogy kamionsofőrként kezdett dolgozni, hisz érezte: muszáj valamilyen mozgásformát választania, különben belerokkan a munkába.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Siphiwe Baleka (@siphiwebaleka) által megosztott bejegyzés

Kidolgozott egy kifejezetten kamionsofőrök számára szóló, speciális edzésprogramot, magára pakolt néhány kiló izmot, majd miután betöltötte a 40. életévét, belevetette magát a szenior úszóversenyek világába. Olyannyira sikeresen, hogy 13-szoros szenior amerikai bajnoknak mondhatja magát, a 2017-es, budapesti masters-világbajnokságon pedig négy ezüstérmet szerzett. A vb két dolog miatt maradt külön emlékezetes számára: egyrészt az egyik eredményhirdetésen, a Hajós Alfréd Sportuszoda dobogóján kérte meg kínai származású párja kezét, másrészt eldöntötte, hogy ott akar lenni a tokiói olimpián.

Még 2010-ben DNS-teszteknek vetette alá magát, és kiderült, hogy bissau-guineai, egész pontosan balanta felmenőkkel rendelkezik. Miközben az utóbbi években otthonában, a Missouri állambeli Springfieldben edzett (Bissau-Guineában életében először 2020 januárjában járt), június 10-én megkapta az állampolgárságot. Mivel a NOB és a FINA a felzárkóztatás jegyében megadja az esélyt a kis nemzeteknek az olimpiai indulásra, Baleka előtt elhárultak az akadályok, és amellett, hogy ő lesz minden idők legidősebb olimpikon úszója, ő lesz a történelem első bissau-guineai olimpikon úszója is.

Hírdetés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Siphiwe Baleka (@siphiwebaleka) által megosztott bejegyzés

Minden valószínűség szerint kizárólag 50 méter gyorson láthatjuk őt, ahol 25 másodpercben belüli egyéni legjobbal rendelkezik, ebben a szezonban pedig 25,20 és 25,53 közötti időket tudott – ezek alapján valószínűsíthető, hogy jó néhány versenyzőt meg fog előzni a mezőnyből.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Siphiwe Baleka (@siphiwebaleka) által megosztott bejegyzés

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Bissau-Guinea népét képviselhetem az olimpián – idézi az eurosport.hu egy interjúját. – Bármi is lesz a végeredmény, 50 évesen az én kitartásom az olimpiai mozgalom szellemiségét tükrözi.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »