Ötvenegyedik Országos Honismereti Akadémia Esztergomban

Ötvenegyedik Országos Honismereti Akadémia Esztergomban

Esztergomban az első királyi fővárosban az Országos Honismereti Szövetség szervezésében július 8-án ünnepélyes keretek között megkezdődött az ötvenegyedik Országos Honismereti Akadémia. Esztergomban húsz évvel ezelőtt szerveztek, s most a már megyei rangú „királyi város” fogadta a több mint 150 résztvevőt. 

Sajtóközleményükben a következő tájékoztatót kaptuk: 2024. július 8-án reggel 9 órakor az esztergomi Megyeháza Dísztermében ünnepélyes megnyitóval kezdődik a Honismereti Szövetség és a Péczeli József Komárom-Esztergom Megyei Honismereti Egyesület által szervezett 51. Országos Honismereti Akadémia (július 8-12.), melynek témája Nagy honismertető elődeink – Bél Mátyástól Bálint Sándorig.

A Kárpát-medence legnagyobb honismereti-helytörténeti konferenciájának résztvevőit a rendezvény fővédnöke és védnöke, Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár és Hernádi Ádám Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere köszönti. Az ünnepi megnyitón kerül sor a Honismereti Szövetség legrangosabb kitüntetésének, a Bél Mátyás Notitia Hungariae Emlékplakettnek az átadására, melyet idén három fő vehet át a honismeretben, helytörténetben végzett kiemelkedő szakmai munkásságáért.

Az akadémia az ezt követő napokon tudományos-ismeretterjesztő előadásokkal folytatódik, ahol a szakma élvonalbeli szakértői adnak elő. Az esemény pénteken délelőtt kerekasztal-beszélgetéssel zárul, melyen Horváth Szilárd (szerkesztő – MTVA), Kemecsi Lajos (főigazgató – Néprajzi Múzeum) és Debreczeni-Droppán Béla (elnök – Honismereti Szövetség) vesznek részt.

A rendezvény sajtónyilvános.

Hírdetés

A több mint százötven önkéntes részt vevő az ország különböző megyéit képviselve találkozik évente mindig más megyében, és más témakörrel.

A határon kívüliek is minden alkalommal lehetőséget kapnak a részvételre. Erdélyiek minden évben    több megyéből is képviselik térségüket, Felvidékről sajnos csak a volt Esztergom vármegye – Párkány környéke képviseltette magát több alkalommal, és most ez alkalommal is.

Az idei programban a kiránduló napon a volt Esztergom vármegye történelmi értékhelyeiből látogatnak el: Zselízre, Bénybe, Szőgyénbe, Búcsra és Komáromba.

A teljes program ITT olvasható: HSZ meghívó online

A nálunk működő Honismereti Szövetséggel nincs gyümölcsöző kapcsolat.

(DE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »