Otthonában köszöntötték a 96 éves Jean-Marie Le Pent a francia nemzetiszocialisták – lánya és a sajtó kiakadt

Otthonában köszöntötték a 96 éves Jean-Marie Le Pent a francia nemzetiszocialisták – lánya és a sajtó kiakadt

Szörnyülködik a franciaországi sajtó, valamint Marine Le Pen, az egykori pártvezető lánya, amiért az idős Jean-Marie Le Pent a francia Blood & Honour nemzetiszocialista mozgalomhoz köthető zenészek látogatták meg, s közösen énekeltek a Nemzeti Front egykori vezetőjével, valamint egy neki írt dallal is kedveskedtek a 96. életévét betöltő hazafinak.

A közösségi médiában terjedő felvételen az látható, ahogy az idős Le Pen az otthonában együtt énekel a Match Retour nevű nemzetiszocialista RAC/Oi!-együttes tagjaival. A videón az egyik zenekari tag az Ian Stuart Donaldson által még a 80-as években alapított Blood and Honour (Vér és Becsület) mozgalom franciaországi divíziójának pólóját viseli, másikuk pedig a Hitlerjugendnek mementót állító felsőben van.

A Match Retour több szálon is kötődik a Blood and Honour mozgalomhoz, például van egy Blood & Honour című száma is a francia bandának. Az öreg Le Pen a felvételen vidáman énekel együtt a zenekarral. A videóban a csoport tagjai egy Napóleon-kori dalt, a „Fanchon”-t éneklik, valamint egy külön neki írt dalt is előadnak, amely utal azokra a híres buzizó megjegyzésekre, amelyeket 1997-ben tett nyilvánosan. Egyebek mellett korábban kijelentette, hogy a pedofília és a homoszexualitás között egyértelmű kapcsolat figyelhető meg. Le Pen korábban bizonyos, állítólag megtörtént történelmi eseményekről is markáns véleményt fogalmazott meg.

Dispensé de procès, Jean-Marie Le Pen chante chez lui avec des néonazis

Le fondateur du parti a été filmé samedi à son domicile en compagnie de musiciens affiliés au groupuscule Blood & Honour.

Une enquête de @dodonatien 👉‍ https://t.co/ms5wPjuOMj pic.twitter.com/Rf11ZmlVN6

— Mediapart (@Mediapart) September 30, 2024

Jean-Marie Le Pen lánya, az apját korábban a zsidók kegyeiért elhallgattató, majd a pártból is száműző Marine Le Pen kijelentette, hogy jogi lépéseket fog tenni a csoport és azok ellen, akik beengedték őket apja házába, mondván, hogy kihasználták annak gyengeségét és állítólagos demenciáját. Közleményében kijelentette, hogy apja "képes Musset szavalására, de lehet azt sem tudja, hogy milyen évet írunk". Áprilisban az idős Le Pent a lányai egészségügyi okokra hivatkozva "bírói védelem", vagyis gondnokság alá helyezték.

A videón egyébként határozottan úgy látszik, hogy az öreg Le Pen vidáman énekel együtt a zenészekkel, majd örömmel és meghatódottsággal fogadja a neki írt dalt. Bár nem vagyok jogban jártas ember, de nem tudom elképzelni, hogy milyen jogi alapon lehetne retorzióval fenyegetni egy idős emberrel éneklő csoportot, akik még láthatóan fel is derítették őt. Marine Le Pennek talán inkább azon kellene elgondolkodnia, hogy helyénvaló-e, hogy 96 éves apját vadidegeneknek kell meglepniük, miközben a lánya életművét bemocskolta, s a politika palettájáról megszégyenülten száműzte.

Hírdetés

A francia nacionalisták emblematikus figurája 2002-ben sokkolta a zsidókat és liberálisokat, amikor bejutott az elnökválasztás második fordulójába. 2002. április 21-én az elnökválasztás első fordulójában Jean-Marie Le Pen 4,8 millió szavazatot kapott, vagyis a voksok 16,9%-át szerezte meg, ezzel a 16 jelölt közül a második helyen végzett, Jacques Chirac mögött (19,9%) és Lionel Jospin (16,2%) előtt. Ezzel az elnökválasztás második fordulójában Jacques Chirac kihívója a szélsőjobboldali Le Pen lett.

A hagyományok szerint a két forduló között az elnökjelöltek tv-vitán ütköztetik érveiket, ám Chirac – a csodálatos demokráciára való tekintettel – nem volt hajlandó kiállni Le Pen ellen, mivel "érvei" szerint a "fasisztákkal" nem szabad párbeszédet folytatni.

A korábbi fordulóban kiesett jelöltek szinte kivétel nélkül Chirac mellett sorakoztak fel, s kvázi egységfrontba tömörültek a Nemzeti Front jelöltje ellen. Chirac mögött nem csak a pártja, a kereszténydemokraták, de a konzervatívok, a liberálisok, a szociáldemokraták, sőt még a kommunisták is felsorakoztak. „Szavazz inkább a csalóra, és ne a fasisztára!” „Csipesszel az orrodon szavazz!” – ilyen és ehhez hasonló szlogenek borították el Franciaországot a második forduló előtt.

Chirac a választás előtt kijelentette: „Franciaország nevében és a népünk hasznára vissza kell utasítanunk mindenfajta szélsőséget. Megkérek minden franciát, hogy a demokráciára szavazzon, a szélsőjobboldallal szemben.”

A második fordulóban végül Chirac győzött 82,2%-kal, míg Le Pen a voksok 17,8%-át zsebelte be, ami számokkal kifejezve 5 525 032 szavazatot jelentett. Ezzel az eredménnyel az első fordulóhoz képest a Nemzeti Front jelöltje közel 720 000 szavazattal javított.

Miután a lánya kizárta apját a Nemzeti Frontból, az öreg Le Pen nem hagyott fel a politikával, s 2016-ban életre hívta új pártját, az akkori Nemzeti Fronttól jobbra elhelyezkedő Jeanne-bizottságokat (Comités Jeanne). Le Pen új pártjával 2018-ban csatlakozott a Szövetség a Békéért és Szabadságért (Alliance for Peace and Freedom – APF) nevű európai szervezethez, melynek tagjai között található például a német Die Heimat (korábban NPD), az olasz Forza Nuova, a spanyol La Falange, vagy a Népi Görög Hazafias Unió (LEPEN). Utóbbi szervezet névválasztásával egyébként pont Jean-Marie Le Pen munkássága előtt kívánt tisztelegni. 2018-ban Le Pent az APF tiszteletbeli elnökének választották.

Le Pen 1996-ban Csurka István és a MIÉP meghívására Budapestre látogatott, s a Kossuth téren hazafiak tömege előtt mondott beszédet:

KG


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »