Otthon is készíthető szájmaszk – szabásminta és útmutató

Otthon is készíthető szájmaszk – szabásminta és útmutató

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elektronikus felületein elérhetővé tette a szájmaszkok előállításához szükséges információkat, a szabásmintát és a leírást bárki letöltheti, és felhasználhatja. A karitatív szervezet kisebb-nagyobb műhelyeiben összesen 15 helyszínen készítenek szájmaszkokat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elektronikus felületein elérhetővé tette a szájmaszkok előállításához szükséges információkat, a szabásmintát és a leírást bárki letöltheti és felhasználhatja. Az anyag kiválasztásához három szempontot jeleznek:

 • a maszk ne irritálja a bőrt,
 • annyira sűrű szövésű legyen, hogy tüsszentésnél a folyadék ne hatoljon át,
 • lehetőség szerint bírja a 60 (ideálisan 90) fokos mosást.
 • Március 25-én a szeretetszolgálat Pátyon működő, fogyatékkal élő embereket foglalkoztató üzemében dolgozók is elkészítették az első védőfelszereléseket. Ezeket a máltai szervezet egészségügyi szolgálata az előírásoknak megfelelően teszteli, majd, ha próbagyártás során készült darabok megfelelőek lesznek, elindulhat a termelés – olvasható a szervezet közleményében.

  Hírdetés

  A máltai szervezet foglalkoztatási programjának kereteiben működő tiszaburai varrodában március 18-án kezdődött meg a többször használható, mosható szájmaszkok gyártása.

  Az egyéni védőeszközökből eleinte 850 darab készült, most már 1200-1400 darabot állítanak elő naponta.

  A többi helyszínen kisebb két-három fővel működő műhelyekben varrnak maszkokat, és néhány magánszemély is bekapcsolódott, akik idejüket és tudásukat ajánlották fel a karitatív szervezetnek, és naponta akár 6-8 órán át is szájmaszkokat készítenek. A védőeszközöket előállító műhelyek között ott találjuk a Máltai Szeretetszolgálat fogyatékkal élő embereket ellátó gödi és gacsályi otthonait is.

  A Szeretetszolgálat több mint kétszázharminc intézményben naponta átlag 13 ezer embert lát el, ezen felül több száz külső helyszínen zajlanak segítő programjai. A jelenleg készülő szájmaszkokat a karitatív szervezet saját szükségleteinek kielégítésére gyártja, a mindennapos munkavégzéséhez elégséges mennyiséget azonban még nem sikerült elérni.

  Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »