Otthon Centrum: gyorsabban emelkednek az albérletárak a vidéki nagyvárosokban, mint Budapesten

Budapesten átlagosan 7,5 százalékkal nőttek az albérletárak idén az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest, miközben ugyanebben az időszakban a nagyobb vidéki városokban az emelkedés üteme 8,5 százalék volt – közölte az Otthon Centrum az MTI-vel.

A közleményben Soóki-Tóth Gábor, az ingatlanközvetítő hálózat elemzési vezetője kifejtette: a fővárosban a téglalakások átlagos havi bérleti díja 7,5 százalékos emelkedés után 182 ezer forintra nőtt idén. A legnagyobb vidéki városokban 111 ezer forintos átlagáron lehetett lakást bérelni, ami ugyan a budapesti ár alatt maradt, de az év első öt hónapjában mért 8,5 százalékos emelkedés egy százalékponttal már meghaladta a budapesti értéket.

Az idei bérbeadások alapján a főváros VI. kerülete a legdrágább az országban, itt átlagosan 230 ezer forintos havi díjjal kell számolnia a bérlőnek, ezt követi az I. kerület 223 ezer forinttal, a II. kerület 220 ezer és az V. kerület 218 ezer forinttal.

A kerületek többségében nőttek a bérleti díjak, jellemzően 5-20 százalékkal, azonban a III., XIII. és XIV. kerületekben 5 százalékos csökkenést tapasztalt az Otthon Centrum. A főváros legtöbb kerületében átlagosan 160-200 ezer forint között ingadozik a havi díj, de a külső kerületekben ennél kedvezőbb áron is lehetett bérelni.

Hírdetés

Az egyszobás lakásokért Budapest belvárosában átlagosan 130 ezer forintot, Budán 123 ezer, a külső kerületekben 110 ezer forintot kérnek. A kétszobás lakások bérleti díja a belvárosban átlagosan 185 ezer, Budán 168 ezer, míg a külső pesti kerületekben 143 ezer forint.

A vidéki megyei jogú városok közül Győr és Kecskemét a legdrágább, átlagosan 125 ezer forint a havi bérleti díj. A többi nagyvárosban – 100 ezernél több lakosú – kicsivel 100 ezer forint felett alakulnak az árak. Az egyszobásokért 75 ezer, a kétszobásokért 100 ezer, háromszobásokért átlagosan 168 ezer forintot kértek a bérbeadók havonta.

A panellakásokat hagyományosan olcsóbban lehet bérelni, és minél nagyobb lakásról van szó, annál kedvezőbb az ár a téglalakásokhoz képest – írták a közleményben.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »