Ötszáz olajszállítót bombáztak szét az oroszok

Az orosz légierő 500 olajszállító teherautót bombázott szét, amelyekkel terrorcsoportok illegálisan olajat szállítottak Szíriából iraki finomítókhoz.

Az elmúlt években az Iszlám Állam és egyéb terrorcsoportok az uralmuk alatt álló területeken úgynevezett „kereken guruló olajvezetéket” szerveztek, és ennek révén több százezer tonna üzemanyagot szállítottak tartálykocsikban Irakba – jelentette a macedóniai hírügynökség.

Egyre fogy a muníció

Andrey Kartapolov orosz vezérkari szóvivő arról tájékoztatott, hogy csupán az első néhány napban a légi csapásokkal megsemmisítettek ötszáz üzemanyag-szállító teherautót. A vezérezredes hozzátette, hogy ezáltal jelentősen csökkent a terroristák által illegálisan exportálható olaj mennyisége, valamint a csempészetből származó bevétel. A terroristák számára ez jelenti az egyik fő pénzforrást.

https://youtu.be/WgYbiCGYy2c

A szóvivő azt is elmondta, hogy az orosz hadsereg megkezdte a javaslatok kidolgozását egy a francia haditengerészettel közös katonai tevékenységre. Kartopolov hozzátette: azután, hogy a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó megérkezik a szíriai partokhoz, megkezdődik az együttműködés.

Ez azt is jelenti, hogy Franciaország lényegében megduplázza katonai jelenlétét a térségben. Szerdán hagyta el a hajó a touloni kikötőt, amelynek fedélzetén 26 repülő van: 18 Rafale vadászbombázó és 8 Super Étendard harcigép – írja a La Figaro.

Hírdetés

Jöhet a tűzszünet Kelet-Szíriában?

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) értesülése szerint „…órákon belül megszülethet a megállapodás, hogy beszüntetik a harcokat a szíriai rezsim és néhány lázadócsoport között a Damaszkusz közeli kelet-gútai térségben” – ahogy arról itt írtunk.

Az egyezség értelmében a felek teljesen leállítanák a katonai műveleteket Kelet-Gútában és Damaszkuszban. Hozzátették, hogy a tárgyalások orosz közvetítéssel zajlanak. Az orosz küldöttség az elmúlt napokban érkezett Gútába, ahol találkozott több lázadó csoport, köztük az úgynevezett Iszlám Hadsereg vezetőjével.

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb támadása zajlott

Kedden Oroszország elkezdte bombázni az Iszlám Állam fellegvárának számító észak-szíriai Rakka városát válaszul arra, hogy az orosz hatóságok hivatalosan is közölték, terrortámadás érte a Sínai-félszigeten lezuhant orosz Metrojet-gépet.

Mint írtuk, a modern kori történelem egyik legnagyobb és legbonyolultabb, nehézbombázókkal végrehajtott támadásaként értékelték amerikai szakértők az orosz légierő keddi szíriai akcióját: azt, hogy Moszkva hadászati bombázókat küldött az Iszlám Állam egyes szíriai állásainak megsemmisítésére.

Összesen 25 darab Tu-22-es Backfire, Tu-95-ös Bear és Tu-160-as Blackjack hadászati bombázó vett részt a koordinált, nagy hatótávolságú akcióban. Az egykoron atomfegyverek szállítására kifejlesztett  gépek Oroszország déli részéről, Oszétiából szálltak fel – írja a The Daily Beast című amerikai portál.

Mint ismert, Oroszország szeptember 30-a óta bombázza Bassár al-Aszad szír elnök kérésére az Iszlám Államot és egyéb szélsőséges terrorcsoportot Szíriában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »