Ötszáz euró havonta, bürokrácia nélkül, alanyi jogon. Így működik a finn alapjövedelem egy éve

Ötszáz euró havonta, bürokrácia nélkül, alanyi jogon. Így működik a finn alapjövedelem egy éve

Finnországban félidejéhez érkezett az állampolgári alapon járó alapjövedelem tesztje, amely egy évvel ezelőtt indult és 2018 decemberéig tart majd. Sokan pozitívan nyilatkoznak az ötletről, mások nem tartják túl szerencsésnek. A szakértőket azonban  sokkal jobban érdekli, hogy mire költik az ingyen pénzt a lakosok.

Nagyot nézett Mika Ruusunen finn munkanélküli, mikor váratlanul levelet kapott az államtól.

idézte a CNBC amerikai hírtelevízió Ruusunent. A megdöbbenés, amit átélt nem véletlen. Nehéz elképzelni más reakciót, ha a kormány váratlanul garantált jövedelmet biztosít a semmiért cserébe.

Bürokrácia nélkül

Ruusunen egyike annak a 2000 kiválasztottnak, akik Finnországban részt vehetnek z állampolgársági alapon járó alapjövedelem tesztelésén. Két éven keresztül havi 560 eurót kap az államtól, adómentesen. A pénzt szabadon elköltheti amire csak akarja, korlátozások nélkül.

fogalmazott Ruusunen, aki a levél átvételekor épp munkanélküli volt. Egyébként a 560 eurós összeg nagyjából megfelel a finn munkanélküli járulék nagyságának (!).

Az alapjövedelem bevezetésének pártolói épp a bürokratikus akadályok hiányát tartják az „ingyen pénz” legnagyobb előnyének, mert egyszerűsíti az egyébként rendkívül bonyolult jóléti rendszert. Persze mostani teszt is azt szolgálja, hogy erről megbizonyosodjanak. A kormány agytrösztjei vizsgálják, mennyivel rugalmasabb az új módszer, mint az eddigiek, és hogy hoz-e jobb eredményeket a foglalkoztatás területén. Az elképzelés ugyanis az, hogy a pénz egy részét továbbképzésre, kvázi új munkahely megszerzésére is használni fogják az „alanyok”.

Hírdetés

magyarázta Miska Simanainen, a tesztet felügyelő kormányszervezet egyik kutatója.

Nem mindenki bízik a sikerben

Mika Ruusunen 16 hónapig volt munkanélküli, mielőtt úgy döntött, hogy informatikai képzésre jelentkezik egy munkahely megszerzése céljából. Ekkor kapta az értesítést, hogy részt vehet a tesztben. Végül megkapta az állást, és ma amellett, hogy teljes munkaidőben dolgozik továbbra is kapja az 560 eurós alapjövedelmet. Sőt, ha szeretné, saját vállalkozást is indíthatna, az összeget akkor is tovább folyósítanák számára.

Nem mindenki osztja az alapjövedelem előnyeiről szóló feltételezéseket. Antti Jauhiainen a „Jóléti állam visszavág” című könyvében azt fejtegeti, hogy az „ingyen pénz” bevezetése „megnyitja az utat az alacsonybérű munkahelyek létrejötte előtt”. Szerinte inkább az oktatást és képzést kéne fejleszteni.

A finn alapjövedelem-teszt 2017. január 1-jével indult és 2018. december 31-én ér véget. Ez idő alatt nem hozhatnak nyilvánosságra semmilyen adatot a teszt eredményeit illetően. A szakértők szerint nem meglepő, hogy az igencsak nagylelkű szociális juttatásairól ismert skandináv ország vált az alapjövedelem úttörőjévé.

CNBC.com, Körkép.sk

Nyitókép: cnbc.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »